Durvul a helyzet: újabb magyar településen bukkant fel a szörnyű fertőzés

Durvul a helyzet: újabb magyar településen bukkant fel a szörnyű fertőzés

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egy korábban még nem érintett területén mutatta ki. Az érintett fácánállomány állomány felszámolása jelenleg is zajlik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Abádszalók településen található, hozzávetőleg 7 ezer példányt számláló fácántelepen az állattartó az állatok étvágytalansága, idegrendszeri tünetei, továbbá a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára. Gyanúját a Nébih laboratóriuma igazolta: az elhullott állatokból a vírus H5N1 altípusát mutatta ki - olvasható a hatóság honlapján.

Az érintett állományok felszámolása folyamatban van. Az előírásoknak megfelelően a szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A fenti eset is jól mutatja, hogy elszórtan továbbra is előfordulnak madárinfluenza-esetek az országban. A hazánkban jelenleg fennálló megfigyelési körzetek jelentős részét az állategészségügyi hatóság várhatóan e hét során fel fogja oldani, ez azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a fegyelmen. A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét, hogy a baromfiállományok betegségtől való megóvása érdekében továbbra is minden szükséges intézkedést meg kell tenni.

Az ágazat és a hatóság közös érdeke a betegség mielőbbi felszámolása és a madárinfluenzától való mentesség visszanyerése. A madárinfluenzával kapcsolatban további információk a Nébih honlapjának tematikus aloldalán érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?