Történelmi döntést hozott a dél-koreai parlament a kutyahúsról

Történelmi döntést hozott a dél-koreai parlament a kutyahúsról

agrarszektor.hu
A dél-koreai parlament 2024-es év januárjában elfogadta a kutyahús fogyasztásának és értékesítésének betiltásáról szóló törvényjavaslatot, amely az állatjólét növekvő támogatása közepette véget vet az évszázados vitatott gyakorlatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dél-Koreában a kutyahús fogyasztását egykor a párás nyárban az állóképesség javításának egyik módjaként tartották számon. Ez a gyakorlat azonban mára már ritkaságszámba ment - és nagyrészt néhány idős emberre és bizonyos éttermekre korlátozódik -, mivel egyre több koreai tekintette a kutyákat családi háziállatnak, és egyre több kritika érte a kutyák levágásának módját - írta meg a Reuters. Az aktivisták szerint a legtöbb kutyát áramütéssel vagy akasztással vágják le, amikor húsnak szánják, bár a tenyésztők és a kereskedők azt állítják, hogy a vágás kíméletesebbé tétele terén előrelépés történt.

Egyre inkább családi háziállatok lettek a kutyák

A tilalom támogatottsága nőtt Yoon Suk Yeol elnök alatt, aki nagy állatbarát: hat kutya és nyolc macska tulajdonosa, Kim Keon Hee elnökasszonnyal együtt, aki szintén a kutyahúsfogyasztás éles hangú kritikusa. A háziállat-tartás is nőtt az évek során. A kormányzati adatok szerint 2022-ben minden negyedik koreai háztartásban volt kutya, szemben a 2010-es 16%-kal. A kormánypárt által előterjesztett és ritka kétpárti támogatással, 208 elsöprő szavazattal, két tartózkodás mellett fogadták el a törvényt az egykamarás parlamentben.

A jogszabály, amelynek célja "a kutyafogyasztás felszámolása", hároméves türelmi idő után lép hatályba. A kutyák tenyésztése és levágása emberi fogyasztásra szánt hús előállítása céljából három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy 30 millió won (22 800 dollár) pénzbírsággal büntetendő. A törvényjavaslat nem ír elő büntetést a kutyahús fogyasztásáért önmagában.

Ez már történelem. Elértük azt a fordulópontot, amikor a koreai polgárok többsége elutasítja a kutyafogyasztást, és azt szeretné, ha ez a szenvedés a történelemkönyvekbe kerülne

- mondta Chae Jung-ah, a Humane Society International Korea, egy állatvédő csoport ügyvezető igazgatója.

Az ágazat szereplői nem nyugodtak még bele a döntésbe

A kutyahús értékesítésének betiltására irányuló korábbi kísérletek az iparág tiltakozásán buktak el. A mostani törvényjavaslat kompenzációt kíván nyújtani, hogy a vállalkozások kivonulhassanak a kereskedelemből. Szon Won-hak, a tenyésztőket és eladókat tömörítő Korean Association of Edible Dogs (Ehető Kutyák Koreai Szövetsége) egyik tisztviselője ugyanakkor elmondta, hogy a csoport azt tervezi, hogy az ország alkotmánybírósága elé viszi az ügyet, hogy megkérdőjelezze a törvény jogszerűségét, de nem részletezte.

A törvényjavaslat elfogadása előtt azonban a tagok kártérítési követeléseket fogalmaztak meg, amennyiben a törvényjavaslat törvényerőre emelkedik. Kutyánként legalább 2 millió won (1520 dollár) kártérítést követelnek a következő öt évben elszenvedett veszteségek kompenzálására, a megszűnő létesítmények költségein felül.

A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy konzultálni fog az érintett vállalkozásokkal, hogy biztosítsa azok stabil működését, és "ésszerű keretek között maximális támogatást nyújtson". A minisztérium becslése szerint 2022 áprilisában mintegy 1100 gazdaságban 570 ezer kutyát tenyésztettek, amelyeket mintegy 1600 étteremben szolgálnak fel. A gazdaszövetség szerint a tilalom 3500 farmot érint, amelyek 1,5 millió kutyát nevelnek, valamint 3000 éttermet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06