Mégsem áll pénz a házhoz? Nehéz helyzetben lehet sok magyar termelő

Mégsem áll pénz a házhoz? Nehéz helyzetben lehet sok magyar termelő

agrarszektor.hu
Nehéz év elé néznek a tenyésztőszervezetek, akiket az Agrárminisztérium év elején arról tájékoztatott, hogy a törzskönyvezési, teljesítményvizsgálati és tenyészértékbecslési feladatok elvégzéséhez 1,3 milliárd forintot tud biztosítani. Ez az összeg mindössze kétharmada annak, amivel a MÁSZ tagszervezetei 2024-es évre számoltak. Az elmúlt években a tárca rendre kiegészítette az éves keretet, de idén az ehhez szükséges többletforrás egyelőre nem áll rendelkezésre. Annak érdekében, hogy év közben ne merüljön ki a keret, a tárca olyan javaslatot tett le a MÁSZ és tagszervezetei elé, amely prioritásként kezelné a törzskönyvezési támogatások kifizetését, ugyanakkor a teljesítményvizsgálatok és tenyészértékbecslések esetén a maradvány és a visszaosztás elvét alkalmazná. Az egyeztetések a MÁSZ és az AM között még tartanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A törzskönyvezés a tenyésztésszervezési munka alapja, amely során közhiteles nyilvántartásba vesszük a tenyésztési programban rögzített feltételeknek megfelelő egyedeket

- foglalta össze a tenyésztésszervezési munka alapjának tekintett törzskönyvi nyilvántartás lényegét Bognár László.

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója ehhez nyomban hozzátette: Ez a nyilvántartás a kiindulási pontja a nemesítő munkának, ami azonban önmagában messze nem elég ahhoz, hogy hatékony tenyésztési munkát végezzenek. Ehhez szükség van teljesítményadatokra és az ezekből becsült tenyészértékre, amire a tenyésztés mozgatórugóját képező szelekció épül. A teljesítményvizsgálat és a tenyészértékbecslés összetett, elmélyült szakmai tudást igényel. Ez a munka a tenyésztőszervezetek, a tenyésztők és a termelők részéről komoly anyagi áldozatvállalást és sok élőmunkát követelő feladat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A törzskönyvezési, teljesítményvizsgálati és tenyészértékbecslési feladatok ellátásához a multinacionális baromfi- és sertéstenyésztő vállalkozásokat leszámítva, minden ország jelentős támogatást nyújt a nemzeti tenyésztőszervezeteinek.

A törzskönyvezett tenyészállatok kereskedelme stabil, a régióban piacvezetők vagyunk, és még európai összevetésben is dobogós helyen állunk. Keresett a magyar holstein-fríz, de főleg a keleti és a nemzetstratégiailag fontos közép-ázsiai (pl. Törökország, Kazahsztán) piacokon. Ez azért lehetséges, mert a törzskönyvi adatokon túl, teljesítményvizsgálati, hagyományos és genomtenyészérték-információkkal látjuk el az egyedeket. A tenyészállatexport éves szinten mintegy 8 milliárd forintnak megfelelő euróbevételt jelent az országnak

- jelentette ki Bognár László.

A teljesítményvizsgálati adatok hiányában a versenyelőnyünk jelentősen csökkenne, ami megjelenik majd a tenyészállatok árában és a kereslet csökkenésében. Élénk érdeklődés van a brit húsmarhaafajtákra is - mondta a lapnak Mihalecz András. A Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az export piacokon elvárás a genom vizsgálatra épülő tenyészértékbecslés (GEBV), az öröklődő betegségek kiszűrése és a származás igazolás. Ahhoz, hogy a magyar húsmarhatenyésztés versenyben maradjon, az egyetlen lehetőség a tenyésztői munka folyamatos fejlesztése, a legújabb módszerek alkalmazása. Ehhez szükség van a tenyésztési támogatásokra, aminek segítségével a régió országai közül hazánkban a legjobban szervezett a tenyészállat előállítás. A genomvizsgálatok egyre jobban alapkövetelményként jelennek meg a tenyészállatok piacán, ugyanakkor ennek elvégzése és kiértékelése jelentős (elsősorban informatikai) eszköz- és humánerőforrás fejlesztést igényel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tenyészállatok elfogulatlan teljesítményvizsgálatára a szakmailag felkészült, független tenyésztőszervezetek nyújtják a garanciát 

- hangsúlyozta Bognár László.

A szarvasmarha-tenyésztőket büntetné egy olyan támogatási rendszer, amelyben a teljesítményvizsgálatokra és tenyészértékbecslésre alig jutna támogatás. Pont azokat hozná hátrányba az ilyen rendszer, akik több tenyészállattal rendelkeznek, és akik részt vesznek sajátteljesítmény-, ivadékteljesítmény-vizsgálatokban, tenyészértékbecslésben, nem is beszélve a genomvizsgálatokról, ami a versenyképességük záloga.

- hívta fel a figyelmet Kovács-Mesterházy Zoltán, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója.

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének taglétszáma és tenyészállatlétszáma stabil. A törzskönyvezés aránya egyre csökken a teljesítményvizsgálat javára (37-63%). A genomvizsgálatok, küllembírálatok, ultrahangozás, STV jelentős részt képviselnek. Az idei évet megpróbálják átcsoportosításokkal, díjtételemelésekkel átvészelni. Amennyiben ez a helyzet tartós lesz, és a tavalyinál alacsonyabb összegekre számíthatunk, akkor vagy drasztikus emelések, vagy a munka teljes átstrukturálása következik. Előbbit nem biztos, hogy elfogadják a gazdák, utóbbi pedig rengeteg lemondással jár. A törzskönyvezés és teljesítményvizsgálat egymással szorosan összefüggő tevékenységek, egyik sem működik a másik nélkül.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jól szervezett teljesítményvizsgálati rendszerekben nem lehet minden költséget áthárítani a tenyésztőre, mert azt egyszerűen nem tudja kifizetni - mondta dr. Szűcs Márton, a Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója. Náluk a támogatások csökkenése a francia mintára működtetett technikusi hálózat felszámolását jelentené, vagyis a modern, biztonságos adatgyűjtés megszűnne, és visszatérnének a 10 évvel ezelőtti önbevallásos módszerhez, ami nehezen ellenőrizhető.

A magyar sertéstenyésztés megmaradása a tét?

Az általunk tenyésztett sertésfajtákat nem hobbiállatként, vagy fajtafenntartás céljából tartjuk, hanem gazdasági haszonállatként. Létkérdés számunkra a tenyésztésszervezési támogatás, ezen belül a teljesítményvizsgálatokra és tenyészértékbecslésre adott támogatás, mert nélkülözhetetlen szakmai feladatokra fordítjuk. Tenyésztőszervezeti feladataink közé tartozik a fajtáink nemesítése, genetikai képességeiknek javítása, a gazdaságos vágósertés-előállítás igényeinek kiszolgálása. Tenyésztésünk nem öncélú, az igényeknek megfelelően kell alakítani, piacképes végterméket kell előállítani hatékonyan, gazdaságosan, az értékmérő tulajdonságokat szem előtt tartva. Ezeknek nélkülözhetetlen feltétele a törzskönyvezés és a teljesítményvizsgálatok végzése a szaporaságot befolyásoló anyai tulajdonságokra, a gazdaságosságot befolyásoló hízékonysági tulajdonságokra. Óriási a konkurenciaharc a külföldi hibridekkel. Ahhoz, hogy mi is lépést tudjunk tartani velük és az elvárásokkal, folyamatosan fejlődnünk kell, növelnünk kell a teljesítményparamétereket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt években az egyesület taglétszáma 80 fő körül alakult. A tenyésztők évente 350 körüli tenyészanyát törzskönyveztettek. Amennyiben a tenyésztésszervezési támogatások csökkennének vagy megszűnnének, akkor plusz 40-150%-ig terjedő extra tagdíj befizetésére kellene számítani, hogy a jelenlegi szintet meg tudják tartani. A mai, jól ismert mézpiaci gondok miatt már így is egyre többen adják fel a méhészetet, ami magával ránthatja a méhtenyésztést is, ezért a pluszköltség növekedni fog, és a jövedelmező méztermelés egyre nehezebb lesz.

Nagyon fontos a megfelelő együttműködés az egyetemekkel, kutatóintézetekkel, mert így lehet tapasztalatot, ismeretet gyűjteni, nagy EU-s pályázatokat nyerni és így tudunk láthatóvá válni nemzetközi szinten. Csak így leszünk keresettek

- vélekedett Schrek Ottó, az egyesület elnöke.

A magyar állattenyésztésre nézve visszalépés lenne, ha a törzskönyvezési támogatásokat a teljesítményvizsgálatoktól leválasztanák, és a rendszer működtetéséhez szükséges támogatást nem adnák oda - fogalmazott Koppány Gábor, a Magyar Haszonállat-Génmegőrző Egyesület (MGE) elnöke. A tagdíjakon kívül a teljes bevételi forrásukat a törzskönyvezésre igényelt támogatások adják, ezért is létkérdés nekik, hogy megkapják időben ezeket a támogatásokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Két fő oka van annak, hogy megnövekedett a tenyésztési támogatások leigénylése a tenyésztőszervezetek részéről. Az egyik ok a törzskönyvezett állományok 2014 óta bekövetkezett örvendetes növekedése, a másik ok a genomvizsgálatok alkalmazásának elterjedése

- felelte Hajduk Péter.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségénél 10 év alatt 60%-kal nőtt a törzskönyvezett állomány nagysága, és megduplázódott a törzstenyésztő tagok száma. Ha a teljesítményvizsgálati és a tenyészértékbecslési költségek egy részét a tenyésztőszervezeteknek előre kell finanszírozniuk, valamint forráskimerülés esetén részben átvállalni, akkor várhatóan más-más megoldások fognak születni állatfajonként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?