Gigaberuházás Kazahsztánban: ezzel robbantana nagyot a magyar cég

Gigaberuházás Kazahsztánban: ezzel robbantana nagyot a magyar cég

agrarszektor.hu
A tervek szerint körülbelül 50 millió eurós - azaz mintegy 20 milliárd forintos - összértékű beruházással Kazahsztánban folytatná terjeszkedését az UBM, hazánk piacvezető takarmánygyártó és takarmányalapanyag-kereskedő cégcsoportja. Az UBM két éven belül egy nagyságrendileg 30 ezer tonna éves kapacitású premixüzemet, egy laboratóriumot, valamint egy oktatási központot tervez felépíteni Kazahsztán déli részén. A mezőgazdasági cégcsoport a beruházás második szakaszában - várhatóan 2028-ig - három, egyenként mintegy 100 ezer tonna éves kapacitással rendelkező takarmánygyárat is létesítene a közép-ázsiai országban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kazah kormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz az állategészségügy javítása és az állattenyésztés kibocsátásának növelése érdekében. Ennek köszönhetően az UBM számításai szerint az ország baromfiiparának takarmányigénye másfélszeresére, körülbelül évi 2,6 millió tonnára, sertésiparának takarmányszükséglete közel harmadával, évi 577 ezer tonnára, míg szarvasmarha ágazatának takarmány-felhasználása közel kétharmadával, évi 3,1 millió tonnára bővülhet 2029-re. Így összességében az ipari takarmányigény Kazahsztánban várhatóan a jelenlegi - hazánkéval nagyjából megegyező, évi 4 millió tonnás - szint több mint másfélszeresére, hozzávetőlegesen évi 6,3 millió tonnára növekedhet öt éven belül - írja az UBM közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az intenzív állattenyésztés elterjedésének köszönhetően mára Magyarország is a fejlett nyugat-európai országok technológiai szintjén áll az állattenyésztés és a takarmánygyártás területén. A várhatóan mintegy 20 milliárd forintos beruházással szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a cégcsoportunk kutatás-fejlesztési tevékenységére épülő kiemelkedő ágazati know-how-ját, valamint a legfejlettebb technológiát elterjesszük Kazahsztánban is, elősegítve ezzel a térség állattenyésztésének és egész mezőgazdaságának további fejlődését. Kazahsztán és Magyarország között 1996 óta van érvényben egy kölcsönös beruházásvédelmi megállapodás, és a két ország épp tíz éve kötött stratégiai partnerségi megállapodást a befektetési együttműködésük erősítése érdekében. Ezeknek is köszönhetően a kazah nemzeti bank statisztikája szerint a magyar cégek 2005 óta 320 millió dollárt fektettek be Kazahsztánban. Örömünkre szolgál, hogy a beruházásunkkal tovább fejlődhet a két ország gazdasági együttműködése

- mondta el Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.

A beruházást a tervek szerint az UBM saját tőkéből, magyar és kazah állami források, továbbá kockázati tőke bevonásával finanszírozza majd, és kazah leányvállalatokon keresztül fogja végrehajtani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?