Ősszel indul be az új rovarfeldolgozó Magyarországon

Ősszel indul be az új rovarfeldolgozó Magyarországon

agrarszektor.hu
Évi több ezer tonna állati takarmányt, talajjavító granulátumot állítana elő az Agroloop magyarországi üzeme, amely fekete katonalegyet dolgoz fel. A rovarok élelmiszeripari melléktermékeken nevelkednek, a végeredmény viszont értékes fehérjeforrás lesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A német WEDA Dammann & Westerkamp takarmányozási technológiai specialista szállítja a magyar Agroloop rovargyártónak a takarmányozási technológiákat az új fekete katonalégy lárvák nevelésére szolgáló üzeméhez. A takarmányrovar ipari termelésére szolgáló létesítmény jelenleg a budapesti repülőtér közelében épül, és 2024 őszén kezdi meg működését.

Több ezer tonna termék

Az agrotechnikai vállalat az idei év végére várhatóan napi 120 tonna alapanyagot fogad majd, amelyből évente 6 ezer tonna talajjavító granulátumot, közel 3 ezer tonna takarmányfehérjét és több mint 600 tonna takarmányzsírt állítanak elő - mintegy 10 ezer tonna végterméket gyártanak majd a 13 ezer négyzetméteres üzemükben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyorsan növekvő piac

A kiváló minőségű rovaralapú takarmányfehérjéket egyre gyakrabban használják egészségmegőrző fehérjeforrásként a kedvtelésből tartott állatok eledelének és az állattenyésztés takarmányozási szegmensében. Tekintettel a világ népességének gyors növekedésére, az állati fehérjék iránti globális kereslet 2050-ig várhatóan mintegy 100 százalékkal fog növekedni.

Melléktermékből értékes fehérje

A WEDA szállítási körébe tartozik a teljes takarmánykonyha, amelyben az élelmiszeripar folyékony és száraz melléktermékeiből viszkózus takarmánypépet állítanak elő. Az üzemben erre a célra három keverőtartályt telepítettek párhuzamosan. A katonalégy lárvái rövid idő alatt kifejletté fejlődnek az így előállított takarmánypépen.

A legutóbbi építési fázis után az Agroloop évente több mint 40 ezer tonna szubsztrátot képes átalakítani, az üzem két műszakban termel

 - számolt be Gerrit Niehues, a WEDA felelős termékmenedzsere. A takarmány-alapanyagok számára elegendő méretű tárolókonténerek is a WEDA berendezés részét képezik, így mindig elegendő puffer áll rendelkezésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindez jelentősen hozzájárul az Agroloop által képviselt körkörös elvű működéshez:

Ennek a folyamatnak sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint más hagyományos állati takarmány-alapanyag-termelésnek: 30-szor kevesebb földterületet és 40-szer kevesebb vizet igényel egyenértékes súlyonként, miközben 40-szer kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint az átlagos állattenyésztés.

Környezetbarátabb takarmánytermelés

Ez a jelentős beruházás elősegíti a vállalat termelési kapacitásainak bővítését és technológiai fejlesztését. Ezáltal még intenzívebben tudunk hozzájárulni a hazai biomasszán alapuló körforgásos gazdaság fejlesztéséhez

- méltatta a rovargyár műszaki kialakítását Percze Rajmond, az Agroloop vezérigazgatója és társalapítója. Mint elmondta, a fekete katonalégy tenyésztése jelentősen hozzájárul a takarmánytermelés környezeti terhelésének csökkentéséhez. Hozzátette: az Agroloop az ilyen innovatív technológiák és a körforgásos gazdasági megközelítés segítségével készen áll arra, hogy Közép-Európa vezető szereplőjévé váljon a fenntartható takarmánygyártás területén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02