Terjed a vírus Amerikában: rengeteg cég dolgozik a vakcina megtalálásán

Terjed a vírus Amerikában: rengeteg cég dolgozik a vakcina megtalálásán

agrarszektor.hu
Már huszonnégy vállalat dolgozik azon, hogy szarvasmarhák számára kifejlesszék a madárinfluenza elleni vakcinát. A vírus egyre komolyabban terjed Amerikában a tejelő állományok között - mondta Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter a Reutersnek. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a madárinfluenza március vége óta 90 tejelő állományt fertőzött meg 12 államban. Három tejtermelő farm dolgozója is megfertőződött a vírussal, kettő Michiganben és egy pedig Texasban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy vakcina megfékezheti a madárinfluenza új fajokra való átterjedésének kockázatát, és csökkentheti a tejtermelők potenciális gazdasági veszteségeit, ugyanakkor évekbe telhet a kifejlesztése. A Zoetis állategészségügyi vállalat idén tavasszal megkezdte a tejelő szarvasmarhák vakcina kifejlesztését. A vakcinafejlesztés különböző szakaszaiban dolgozó vállalatokon kívül az USDA saját kutatást végez egy vakcinával kapcsolatban az iowai Amesben található laboratóriumában - mondta Vilsack egy interjúban. Az ügynökség jelöltet keres a hatékonyság tesztelésére. Mindez nem lesz könnyű és rövid folyamat, akár egy évig is eltarthat még - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tejelő tehenek esetében a fő kockázatot egyébként nem a vándormadarak, hanem környezetük jelenti. Ezen belül is az emberek, a járművek és különböző berendezések, hiszen észrevétlenül hordozhatják és terjeszthetik a vírust. Ezért is kulcsfontosságú a biológiai védelem is. Vilsack szerint a közeljövőben bevezethetik a tej tesztelésére vonatkozó kísérleti programot is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?