Erre rengetegen nem figyelnek nyáron: pedig az állatok élete múlhat rajta

Erre rengetegen nem figyelnek nyáron: pedig az állatok élete múlhat rajta

Berobbant a kánikula az országba, sorra dőlnek meg a melegrekordok itthon. A hőség pedig nemcsak minket, embereket, hanem az állatokat is megviselik, éppen ezért ilyenkor kiemelt figyelmet kell rájuk fordítania minden gazdinak és gazdának. A kutyák, macskák mellett a haszonállatokkal is többet kell törődni ilyen időben, hiszen nem tudják rendesen megoldani a hőcserét még szellős időben sem, sokkal nehezebb a hőleadásuk. Lapunk dr. Kertész Péterrel, a MÁOK Pest-megyei Szervezetének elnökével járta körbe azt, hogy hogyan védhetjük meg kedvenceinket a hőségtől és mit tegyünk akkor, ha már bekövetkezett a baj.

Dr. Kertész Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az emberrel ellentétben a haszonállataink, ideértve a baromfiakat is, szőrrel vagy tollal fedettek, így a testfelület hűtése borzasztóan bonyolult. Nem tudják rendesen megoldani a hőcserét még szellős időben sem, sokkal nehezebb a hőleadásuk. A kutyák borzasztóan lihegnek, a macskák, ha már lihegnek, akkor általában nagy baj van. A ló izzad, a szarvasmarha pedig próbál visszavonulni nyugodtabb területekre. Azok az állatok, amelyek megtehetik, pocsolyás területekre fekszenek le, a birkák, kecskék, lovak, szarvasmarhák összeállnak az árnyékba. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy nem hideg, de hűvös friss víz mindig legyen előttük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyrészt a viselkedése feltűnően megváltozik. Inkordinálttá válik a mozgása, vagy nem is reagál a környezetre. Lovaknál előfordulnak kólikás tünetek, egy autóban bent hagyott kutya teljesen elfekvővé válik, kékeslila lesz a nyálkahártyája, magasban van a hőmérséklete, borzasztóan szapora a pulzusa, félig eszméletvesztett állapotban lehet. Egy hőgutát kapott kecskét, birkát, szarvasmarhát szintén nem nagyon lehet megmozdítani, imbolyog, zihál. Ha már kialakul a hőgutát követő tüdő- vagy agyödéma, annak további nagyon súlyos tünetei vannak. Habos, nyálas tartalom is megjelenhet az orrnyílásokban, és nem ritka a 40-42 fok feletti testhőmérséklet. A saját bundájában fő meg az állat

- fogalmazott a szakember.

Egyben még egy nagyon fontos dologra tért ki: ha az autóban látunk bezárva egy állatot, azonnal hívjunk rendőrt, és, ha mód van rá, ne törjük be a szélvédőt, hiszen nagyon gyorsan belefuthatunk egy szándékos rongálás gyanújába. Magyarországon az állatvédelmi jog még nem olyan magas szintű, mint a vagyontárgy védelme, és sajnos az állatok még mindig tárgynak számítanak. De ha ilyet látnak a rendőrök, akkor megfelelően eljárnak. Talán most már a kultúra is ott tart, hogy nem hagyunk az autóban senkit. Talán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit lehet tenni a lehető legnagyobb védelem érdekében?

A legjobb helyzetben a legelőn tartott állatok vannak, akik be tudnak húzódni facsoportok árnyékába. Ők egész jól meg szokták találni a helyüket, ahol átszellőzik a levegő, és valamennyire tudják magukat hűteni. Itt is nagyon fontos a folyamatos vízellátás, illetve több itató, mert nagyon sokszor előfordul, hogy egy vemhes vagy fiatal állatnak nincs elég energiája, hogy egy sokhektáros terület egyik végéből elmenjen a másikba. Sokkal gyakrabban kell ellenőrizni az állatokat. Lovakkal lehetőleg ne dolgozzunk a legmelegebb órákban, inkább hajnalban és este, ez nekik is sokkal jobb, és nekünk is. Ha a ló túlmelegszik, ne kezdjük el azonnal locsolni, hanem először óvatosan a végtagokat kezdjük el visszahűteni. Munka után ne engedjük azonnal hirtelen sokat inni.

Nagy melegben visszaeshet a tejtermelés a teheneknél, ha nem isznak elég folyadékot, nem beszélve más egészségügyi problémákról. A szarvasmarhák szeretnek feküdni két legelés között, biztosítsunk nekik erre szellős helyet. Az istállóban tető van a fejük felett, megrekedhet a meleg, itt nagyon fontos a szellőztetés. Ha másképp nem megoldható, akkor a padozatot kell hűteni rendszeres locsolással. Ez nem az állat locsolását jelenti, hanem a környezet hűtését. Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a keletkezett pára ki tudjon szellőzni, ne egy gőzfürdőt hozzunk létre az istállóban. A tyúkok is ilyenkor nyitott csőrrel lélegeznek, borzasztó magas frekvenciával, kiterülve elfekszenek. Érdemes nekik is, főleg kiskertekben árnyékos részt biztosítani, emellett itató- és fürdőzőhelyet. Nagy állattartó telepeken pedig ennek megvan a technológiája, be tudják állítani a hőmérsékletet. De ha ott valami elromlik, akkor tetemes elhullás lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legfontosabb segítség az állatorvosnak a diagnosztizálásban maga a gazda. Ő ismeri az állatát, a tartási körülményeket. Ha valamit elfelejtett, vagy tévedett, azt mondja meg őszintén az állatorvosnak, ezzel nagyon sokat segít a diagnózisban és a terápiában is. Emellett a gazda legyen tisztában az elsősegélynyújtás szabályaival, próbálja meg a saját kárát enyhíteni adott esetben, hűteni az állatot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31