Erre rengeteg magyar nem figyel nyáron: pedig az állatok élete múlhat rajta

Erre rengeteg magyar nem figyel nyáron: pedig az állatok élete múlhat rajta

agrarszektor.hu
A rekordokat döntő, tikkasztó hőség nemcsak az embereket teszi próbára, házi kedvenceinket is megviseli a tartós kánikula, melyben ők is könnyen felhevülhetnek. Az állattartóknak kötelességük gondoskodni arról, hogy négylábú társaik jól érezzék magukat a legforróbb napokon is. Íme az állatbarát klímás otthonok 8 pontja, melyet minden állattartónak szükséges figyelembe venni, amikor légkondicionálót használ otthona hűtésére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy megfelelően beállított klímaberendezés nem jelent kockázatot, az állatok szempontjából is hasonló biztonsági előírásokat érdemes betartani, mint amit az embereknél már jórészt megtanultunk - hívták fel a figyelmet a Gree légkondicionálók szakértői.

  • Fontos megfelelő klímaberendezés kiválasztása: Körültekintően válasszuk ki a megfelelő klímát és annak helyét a lakótérben. Olyan klímaberendezés mellett tegyük le a voksunkat, amely energiatakarékos és környezetbarát. Az energiahatékonyságot az energiacímkén találjuk, ezért az azon található kW/óra/szezon értéket szükséges górcső alá venni.
  • Figyelni kell az optimális hőmérséklet beállítására: Ne fújja a hideg levegőt közvetlenül kedvencünk pihenőhelyére. A hideg levegő drasztikusan lehűtheti az állatok testét és fájdalmas ízületi gyulladást is okozhat, illetve az arra érzékenyek könnyen meg is fázhatnak a tartós hidegben. Fontos, hogy a lakás hőmérsékletét olyan szinten tartsuk, ami az állatoknak is kellemes. A kutyák és macskák számára az ideális hőmérséklet általában 22-26 Celsius-fok között van. Kerüljük a túlzott lehűtést huzamosabb ideig, mert az is kellemetlenséget okozhat, és állatainkat is sokk-ként érheti a nagy hőmérsékleti különbség. Ne vigyük őket a legnagyobb melegben sétálni, inkább esti órákra időzítsük a közös sétákat.
  • Gondoskodjunk az ideális fekhely és pihenő kialakításáról: Biztosítsunk hűvös fekhelyeket az otthon különböző pontjain. Speciális hűsítő matracok vagy egyszerűen egy hűvös járólap is megfelelő lehet. A legjobb, ha ők választják ki a számukra legkényelmesebb helyet.
EZ IS ÉRDEKELHET
  • Páratartalom szabályozását sem szabad félvállról venni: A magas páratartalom is kellemetlenséget okozhat a kis kedvencek számára, így a klímaberendezés a páramentesítésben is jó szolgálatot tehet. A túl száraz levegő irritálhatja az állatok légutait és bőrét. Használjunk párásítót, hogy a páratartalom 40-60% között maradjon, mely optimális mind az emberek, mind a háziállatok számára. A klíma távirányítóját ennek ellenére is javasolt biztonságos helyen tartani minden háztartásban.
  • Elengedhetetlen a rendszeres szellőztetés: A megfelelő légcsere elengedhetetlen. Biztosítsunk friss levegőt otthonunkban, de figyeljünk arra, hogy ne legyenek huzatosak a helyiségek, mert az káros lehet kedvenceink egészségére. Kora reggel és késő este átszellőztethetjük akár a teljes lakóteret. 
  • Fordítsunk gondot az állandó hidratálásra: Bár egy jól kiválasztott klímaberendezés jelentősan javítja a háziállatok komfortérzetét, soha ne felejtkezzünk el arról, hogy mindig biztosítsuk a tiszta, friss vizet a kutyák, macskák számára. Nyáron különösen fontos a megfelelő hidratáció. Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen friss víz az itatótálakban. Fontoljuk meg a víz szűrését vagy hűtését is, hogy az mindig kellemesen friss maradjon. 
  • Ügyelni kell a rendszeres állatorvosi ellenőrzésre: A rendszeres állatorvosi ellenőrzés segít abban, hogy kedvenceink a legjobb egészségi állapotban legyenek a nyári hőség idején is. Amennyiben tanácstalanok vagyunk, ne féljünk segítséget kérni az állatorvostól a hőség kezelésével kapcsolatban, különösen, ha idősebb vagy beteg állataink vannak.
  • Ne feledkezzünk meg az időszakos karbantartásról: A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes professzionális klímatelepítő cég segítségét igénybe venni. A szakember támogatnak a megfelelő klímarendszerek kiválasztásában, optimalizálásában, elhelyezésében, hogy azok a házikedvencek számára is kellemes környezetet biztosítsanak. Elvégzik az időszakos szervizelését és amennyiben szükséges, beszerzik az alkatrészeket is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 8. 07:33