Újabb oltási kampány indul Európában: mutatjuk a részleteket

Újabb oltási kampány indul Európában: mutatjuk a részleteket

agrarszektor.hu
Franciaország októberben második alkalommal indít oltási kampányt a madárinfluenza ellen a tenyésztett kacsák körében a tavalyi sikeres első program után - közölte Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter. A madárinfluenzának nevezett betegséget a múlt héten mutatták ki először január óta egy franciaországi baromfifarmon, még az őszi és téli szezonális csúcs előtt.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A madárinfluenza halálos lehet a baromfira nézve, és az elmúlt években világszerte pusztított a gazdaságok állományaiban. A madarakon kívüli terjedésnek is vannak bizonyítékai, többek között az Egyesült Államokban a tejelő tehenek és a mezőgazdasági dolgozók között. A francia mezőgazdasági miniszter szerint azért is indítják újra a nagyszabású oltási kampányt, mert az már bizonyította hatékonyságát - írta meg a Reuters. A hatóságok közel 68 millió vakcinát rendeltek a francia Ceva Sante Animale és a német Boehringer Ingelheim cégtől a közelgő kampányhoz, miután tavaly mintegy 50 millió kacsát oltottak be - derült ki a mezőgazdasági minisztérium közleményéből.

A második oltási program költségei hasonlóak lesznek a tavaly befektetett mintegy 100 millió euróhoz, és 70%-ban a kormány finanszírozza majd. Ez kevesebb, mint a tavalyi 85%-os kormányzati hozzájárulás, és azt a célt tükrözi, hogy a költségeket fokozatosan a baromfiágazat felé tereljék

- mondta el Marc Fesneau.

Franciaország két másik állatállományt érintő vírus - a kéknyelv-betegség és a járványos vérzéses állatbetegség (EHD) - megfékezésére is tervez vakcinázási kampányokat. A hatóságok több millió adag kéknyelv-betegség elleni vakcinát biztosítanak ingyenesen a juh- és szarvasmarhatelepeknek, miután a betegség új változata, amely a kérődzők számára halálos lehet, Észak-Európából terjedt el. Augusztus 14-ig 41 kéknyelvbetegség-járványt észleltek Északkelet-Franciaországban - közölte a minisztérium. Az oltási kampány a múlt héten kezdődött. Az EHD-re, amely az év elején a francia gazdák tiltakozásának egyik oka volt, hamarosan rendelkezésre áll egy vakcina - mondta el a tárcavezető. A betegség továbbra is terjed a szarvasmarhák között Délnyugat-Franciaországban, ahol több ezer esetet észleltek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 12:31