Lényeges tudnivalók érkeztek: ezek rengeteg termelőt érintenek itthon

Lényeges tudnivalók érkeztek: ezek rengeteg termelőt érintenek itthon

agrarszektor.hu
A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete országos szakmai előadássorozatot szervezett. Bognár László ügyvezető igazgató és Sebők Tamás küllemi bíráló, területi igazgató előadásainak fő témái az alkalmazott genomika, a tenyészértékbecslés legújabb ismeretei, valamint a funkcionális küllemi tulajdonságok, a hasznos élettartam és a tejtermelés összefüggései voltak.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Bognár László a genetika alapjaitól egészen a populációgenetikáig terjedően foglalta össze a modern szelekciós eljárások megértéséhez szükséges legújabb ismereteket. Az előadásban hangsúlyt kapott a sejt felépítése, a sejtmag szerepe, a DNS és a kromoszómák funkciói. A résztvevők részletes betekintést nyerhettek a sejtosztódás és az öröklődés folyamataiba, amelyeknek köszönhető az egyedek genetikai változatossága. A szakember beszélt arról is, hogyan játszanak szerepet az aminosavak építőkockaként a fehérjeszerkezet kialakulásában, valamint hogyan befolyásolják a pontmutációk az enzimek és más fehérjék működését. A pontmutációk és a genetikai variancia nagyban felelős a fajon/fajtán belüli változatosságért, amit a szelekció során igyekszünk kihasználni, rögzíteni vagy éppen elkerülni - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége

A genomika szerepe a tenyészértékbecslésben

Bognár László bemutatta, hogy a genomikai technológiák hogyan segíthetnek a tenyészértékbecslés pontosságának növelésében. A genomvizsgálatok lehetővé teszik olyan markerek azonosítását, amelyek fontos szerepet játszanak a kívánatos tulajdonságok meghatározásában. Ezáltal a tenyésztők jobban tudják irányítani, befolyásolni a tenyésztési folyamatokat, és gyorsabban érhetik el a kívánt eredményeket. A genomalapú tenyészértékbecslés okos alkalmazásával eredményesebbé tehető a tejtermelés.

Epigenetika és genetikai szelekció

Bognár László beszélt az epigenetikai hatásokról is, amelyek befolyásolják a genetikai tulajdonságok kifejeződését. Az epigenetika a génexpresszió szabályozásával foglalkozik, és olyan tényezőket vizsgál, amelyek befolyásolják a gének működését anélkül, hogy megváltoztatnák a DNS szekvenciáját. Rendkívül érdekes terület annak megfigyelése, hogy az epigenetikai változások hogyan hatnak a szarvasmarhák teljesítményére és egészségére, hogyan lehet ezeket a változásokat felhasználni a tenyésztési programokban.

Küllemi tulajdonságok és a tejtermelés összefüggései

Sebők Tamás előadásában a tenyésztés tradicionális módszereiről és az ezekben rejlő lehetőségekről beszélt. Bemutatta, hogyan lehet a modern küllemet a hatékony tejtermelés szolgálatába állítani. Elmagyarázta, hogy a testalkat, a lábak és a tőgy lineáris küllemi pontszámai hogyan befolyásolják a tejtermelés mennyiségét, és az ún. fitnesstulajdonságokat, mint pl. a fertilitás, szomatikus sejtszám vagy épp a lábvégbetegségek, milyen hatással vannak a tej minőségére. Részletes elemzésekkel átfogó képet mutatott be a küllem és a tejtermelés kapcsolatáról. A legújabb, hivatalos (ICAR Küllemi Bírálati Munkacsoport) kutatások eredményeit bemutatva rávilágított, hogy egy-egy küllemi tulajdonság milyen mértékben befolyásolhatja az adott egyed tejtermelő képességét és élettartamát.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?