2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Nagy előrelépés az állattenyésztésben: erről minden gazdának tudnia kell

Nagy előrelépés az állattenyésztésben: erről minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt fél évben egy régóta vágyott fejlesztést hajtott végre a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete. Az ötlet onnan jött  hogy szerették volna még hatékonyabbá tenni a bikanevelő tehenek párosítását, felgyorsítani a genetikai előrehaladást, ezzel is segíteni a tenyésztőket, hogy egységnyi idő alatt több és jobb tenyészbikát állíthassanak elő.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A párosítási program megvalósításához szakmai partnerüket, a Génbank-Semex Magyarország Kft.-t kérték meg, hogy kösse őket össze azzal az informatikussal, aki az ő programjukat is elkészítette. A közös munka tavaly decemberben kezdődött, amelynek során nemcsak párosítási programot, hanem tenyészetelemző modult is sikerült fejleszteni, ami rengeteg olyan adatot, elemzést tartalmaz, amelyek a tenyésztési döntésekhez rendkívül hasznosak - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete 2020-ban indította el a Magyartarka Genom Projektet, melynek segítségével egyre több állat rendelkezik genomtenyészértékkel. A genomvizsgálatok eredményeinek rendszerezése és főleg közérthetővé tétele nagy feladatot jelent az egyesület dolgozóinak. A párosítási programban minden genom vizsgálattal rendelkező tenyészet külön felhasználói fiókkal rendelkezik. Itt megtekinthetők az állományhoz tartozó állatok egyedi lapjai, továbbá állományelemzéseket lehet futtatni pl. a párosításokhoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jól és könnyen áttekinthető állományértékelés

A cél, hogy a tenyésztők lássák, milyen erősségei és gyengeségei vannak állataiknak, milyen tulajdonságokon kell javítani egyed-, illetve állományszinten. A kiválasztott tulajdonságokra vonatkozóan diagrammon ábrázolva tekinthető meg, hány állat tartozik egy-egy tenyészérték-kategóriába. Adott állomány genetikai előrehaladását egy külön erre a célra készített diagrammon lehet megtekinteni.

Egyedi párosítások folyamata

Első körben a tenyésztők eldönthetik, hogy genom- vagy hagyományos tenyészértékek alapján kívánják párosítani az állományukat. Ezt követően kiválaszthatják a párosítani kívánt üszőket, teheneket. Egy tenyészethez több párosítási tervet is tudunk készíteni, pl. bikanevelő tehén, tehén és üsző párosításokat. Az állatokat születési idő, ENAR-szám vagy bikanevelő státusz alapján tudjuk kiválasztani. Ezután következhet a bikák kijelölése. Ehhez nagy segítségünkre van az állományelemző lehetőség és a tenyészbikák rangsorolása.

EZ IS ÉRDEKELHET

Funkcionális küllem javítása és a beltenyésztés elkerülése

A nőivar külleméhez legjobban illeszkedő vagy ahhoz optimalizált bikákat is ki lehet választani. Lehetnek olyan bikák, amelyeket a program kizár a lehetséges párosítsokból valamilyen küllemi tulajdonság vagy genetikai terheltség vagy adottság miatt. Az is előfordulhat, hogy azért zár ki egy bikát a program, mert nincs készleten szaporítóanyaga. Ezt a telepre jellemző termékenyítési index és a készlet figyelembevételével számolja ki. Ezenfelül beltenyésztettségi együtt hatót is számol a program.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59