Enélkül nem megy: erre sok magyar állattartónak oda kell figyelnie

Enélkül nem megy: erre sok magyar állattartónak oda kell figyelnie

agrarszektor.hu
A különböző online felületeken megjelenő hirdetéseken olvasható a „telepapíros egyed” és a „rendezett papírokkal rendelkező egyed” megjelölés. A rendezett papír (okmány) talán nem oly nagy elvárás több mint 20 évvel az ENAR bevezetését követően. Az adatgyűjtő szenvedély nem korlátozódhat pusztán a származási adatokra, hisz kísérő vagy kiegészítő információk nélkül ezek csak korlátozott információt nyújtanak számunkra, ezért nagyon fontos a tenyésztők számára a minél sokoldalúbb (és természetesen pontos, hiteles) adatgyűjtés és rögzítés megvalósítása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Adatok nélkül nem lehet jó szakmai döntéseket hozni. Az adatgyűjtésben szerepet vállaló, adatot szolgáltató tenyészeteket nevezik termelésellenőrzött tenyészeteknek. Mivel itt tudnak a származás mellé termelési adatot is kötni, az innen kikerülő állatokat nevezhetik tenyészállatnak. Az adatszolgáltatás egy része a különböző ENAR- és TIR-bejelentésekkel történik meg, míg más részüket (kettős állományok befejési adatai), az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., míg húshasznosítású állományok esetében az egyesület által működtetett W.Tarka tenyésztési program segítségével gyűjtik - írja a MÁSZ

EZ IS ÉRDEKELHET

Folyamatos fejlesztés a kulcs

Programozás alatt van a Magyartarka Párosítási Program, amelynek segítségével a lehető legoptimálisabb párosítást tudják majd elkészíteni, a tenyészet igényei szerint. Abban bíznak, hogy a nyári bikanevelő párosítások alkalmával már tesztelni tudják a programot élesben is. A program egy eleme egy böngésző is, ahol a tenyésztő kollégák a saját állományukhoz tartozó egyedek adatait, eredményeit tudják gyorsan és könnyedén megkeresni. A genomikai vizsgálatok és ezek eredményeire alapozott szelekció szép lassan írja át a jelen kor gyakorlati sémáit, a megvalósítást. Nagymértékben gyorsítja a genetikai előrehaladást, pontosabb és jobb párosításokat tudnak a segítségével végezni. A genomikai vizsgálatok eredményét a párosításoknál már 2021 óta figyelembe is veszik. Az alapelv azonban nem változik a párosítások, így a tenyészbika-előállítások során sem, mindig a legjobb nőivarú (és már nem csak tehén) egyedet hozzák össze a legjobb tenyészbikával.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02