Csodás koncert várja a túrázókat, de érdemes vigyázni is

Csodás koncert várja a túrázókat, de érdemes vigyázni is

agrarszektor.hu
Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. Érdemes ilyenkor óvatosnak lenni a kissé kiszámíthatatlan vadakkal, ám ha valakit érdekel a szarvasok éneke, az számos túrán részt vehet – írja a Hellovidék.

A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor. Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a HelloVidéknek elmondta, mi az, amire feltétlen figyelnünk kell ilyenkor az utakon, valamint szóba került az is, hogy, mely területeken találkozhatunk leginkább szarvasbikákkal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos szerepe van az állatok életében

Augusztus végén, szeptember elején ismét elkezdődött a szarvasbőgés, amit hallgatva kellemes érzés fogja el az embert, hogy a természetet ilyenkor szinte közvetlen közel érezzük magunkhoz. A szarvasbőgés főszezonja a szeptember, de a nászidőszak már augusztus végén elkezdődhet, és eltarthat akár november végig is egyes területeken.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elárulta, a szarvasbőgés nem más, mint a gímszarvasbikák párzási éneke, aminek több célja is van. Egyrészt a vetélytársak távoltartása, másik oldalról pedig a tehenek összeterelése, és a „hárem” egyben tartása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?