2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Váratlan meglepetést kaphatnak az autósok: ebből baj lehet

Váratlan meglepetést kaphatnak az autósok: ebből baj lehet

agrarszektor.hu
Szeptember elején szokásosan kezdetét veszi hazánkban a szarvasbőgés, amely nagyjából október végéig tart. A hazai gímszarvas állomány Európában a legnagyobb, eléri a 80 ezres számot. A szarvas veszély nem egyforma mértékű az országon belül: a legnagyobb esélyünk arra, hogy a volán mögül is megpillantsuk őket a a Dunántúlon lesz. Ezen belül Somogy, Tolna, Baranya, Zala rendelkezik a legnagyobb állománnyal. A Bakony és vidékének útjain is gyakori a gímszarvas. Újabb fejlemény, hogy a Duna ártereiből a Duna-Tisza vidék erdőségeibe is beköltözött a nagyvad, és vendégként előfordul az ukrán határhoz közeli régiókban is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Hazánk legnagyobb testű, kérődző vadja a gímszarvas (Cervus elaphus). A statisztikai adatok alapján Magyarország vadgazdálkodási és vadászati nagyhatalomnak számít Európában. A legutóbbi vadászati évben 3,2 milliárd forint volt a vadkár Magyarországon. Bár egy személygépkocsi 4-4,5 méter hosszú, a súlya 1,5-2 tonna, mégis könnyen totálkárosra törhet, ha összeütközik a gímszarvas bikával. Ez utóbbi ugyanis akár 250 centiméter hosszú, marmagassága 150 centiméter, testtömege pedig 300 kilogramm is lehet. A fő veszélyforrást itt a magas súlypont jelenti, mert könnyen előfordulhat, hogy a futó, szökellő állat bezuhan a gépkocsi szélvédőjén, és akár súlyos sérülést okozhat a bennülőknek - olvasható a Közlekedésbiztonság oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hogy-hogy nem kerülik el az óvatos vadak a zajos utakat?

A megfejtés az, hogy egy-egy szarvasbika a bőgés idején naponta akár 30-40 nősténnyel is párosodhat. Nemcsak az éjszaka, de a nappali világosban is űzik, kergetik az ünőket, ilyenkor a tőlük megszokott óvatosságot is mellőzik. Így nem csoda, hogy a megszokottól eltérő napszakokban is nagyobb eséllyel találkozhatunk velük, akár lakott területekhez közel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közútkezelő nem tudja megakadályozni, hogy a vadak is használják a fő- és mellékutakat. A legtöbb, amit megtehet, hogy a jól ismert, ugró szarvas sziluettjét ábrázoló táblát helyez el a veszélyeztetett szakaszokon. Aki járt már ilyen utakon, az tudhatja, hogy a járművezetők magatartását nem igazán befolyásolják ezek a figyelmeztetések. Általában mindenki a maga tempójában halad és ha észre is veszi, higgadtan nyugtázza az ugrásra kész vadak jelentette fenyegetést. Fontos tanács az erős vadállománnyal megáldott-megvert vidékek autósainak:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?