Fontos figyelmeztetés jött: ez minden magyar kutyatulajdonost érint

Fontos figyelmeztetés jött: ez minden magyar kutyatulajdonost érint

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma 2024. október 10-én újra veszettségesetet igazolt egy kutyánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a román határ közelében találták a szakemberek. Az új eset miatt több járványügyi intézkedést rendelt el a hatóság.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Nébih szakemberei ismét veszett kutyát azonosítottak: ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szamosbecsen. A legújabb esettel összefüggően számos járványügyi intézkedés ‒ többek között fokozott felügyelet és ebzárlat ‒ elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi - olvasható a Nébih oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta. A veszettség 2022. szeptemberében jelent meg ismét hazánkban. Mostanáig összesen 37 esetet állapítottak meg, többségében rókákban. Valamennyi veszettségeset az ukrán és a román határ közelében történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az esetek miatt a vármegye elvesztette veszettségtől mentes státuszát, azonban az ország többi része továbbra is mentes maradt. A megemelkedett esetszámok miatt 2024-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a rókák vakcinázása dupla csaléteksűrűséggel történik mindaddig, amíg a járványügyi helyzet indokolja.

Ezenfelül a veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség: az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok kapcsán az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről. Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot, vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?