Ezt a határidőt sok gazdának be kell tartani: nagyot bukhat, aki nem teszi

Ezt a határidőt sok gazdának be kell tartani: nagyot bukhat, aki nem teszi

agrarszektor.hu
2023-tól a Kincstár az ENAR rendszeren keresztül nemcsak a bejelentések megtörténtét, hanem azok határidőn belüli benyújtását is ellenőrzi, ami miatt tavaly több száz gazda kérelmét utasították el, jelentős anyagi veszteséget okozva. A helyzetre hivatkozva kérték, hogy 2023-at tekintsék átmeneti évnek, így szankciókat nem kapnak, és a jövőben a NÉBIH évi rendszerességgel ellenőrzi az állattartók adatait a kérelmek elutasításának minimalizálása érdekében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

2023-tól a Kincstár az ENAR-on keresztül már nemcsak azt vizsgálja, hogy adott egyed bejelentése megtörtént, mint ahogyan ez 2015 és 2022 között gyakorlat volt, hanem azt is, hogy a bejelentések az előírt határidőn belül tettük meg vagy sem. Emiatt tavaly több száz gazda kérelmét utasította el a Kincstár, ami komoly anyagi bevételkiesést jelentett számukra. Erre a helyzetre többször felhívták az Agrárminisztérium és a Kincstár figyelmét és kérték, hogy tekintsék 2023-at átmeneti évnek és vonják vissza a tavaly ebből adódó elutasításokat. Ezért szankciókat nem kapnak az elutasított gazdák, és akik amúgy más miatt szankciót kapnak, azokra enyhébb „büntetést” szabnak ki. A ki nem fizetett támogatások jóváhagyásáról (utólagos kifizetéséről) ugyanakkor eddig még nem született döntés - írja a Magyar Álattenyésztők Szövettsége.

EZ IS ÉRDEKELHET

Több változás történt, a kérelmezési felületen idén már csak olyan egyedek jelentek meg, amiknek a bejelentését a Kincstár rendben találta, vagyis az elkésetten jelentett állatok nem szerepeltek rajta. Tavasszal a NÉBIH minden állattartóval egyeztette az adatait annak érdekében, hogy a jövőben egyáltalán ne, vagy csak minimális számban forduljanak elő kérelem elutasítások. Ezt ezentúl minden évben el fogja a hivatal végezni. Szintén újdonság, hogy idéntől kevesebb olyan adat lesz, amelyek utólagos módosítása késett jelentésnek minősül. Amire feltétlen oda kell figyelni, a születések és állatmozgatások időpontjainak határidőn belüli jelentése. Ezek bejeltnésést a lehető legrövidebb időn (1-2 napon) belül végezzük vagy végeztessük el. Azt is fontos tudni, hogy például az állatszállításoknál nemcsak a dátumot, de a szállítólevél meglétét is ellenőrzi a Kincstár, annak kitöltéséről se feledkezzünk el!

Legfontosabb határidők szarvasmarhák esetén

Születés, kor, ivar: a jelölést követő 3. napig. Jelölés a születést követő 20. napig.

Termékenyítés: A szaporítást az országos állattenyésztési adatbázisba az arra rendszeresített bizonylaton és formában tárgyévet követő január 15-ig kell bejelenteni. Kivétel a hízottbika támogatás esetén, ahol a szaporítás bejelentés határideje tárgyév augusztus 15.

Ki- és bekerülés: Az ENAR felelőst a dátumról az eseményt követő legfeljebb 3. napig kell értesíteni. Az ENAR felelősnek az értesítést követően legfeljebb a 4. napig kell a bejelentést megtennie.

EZ IS ÉRDEKELHET

Legfontosabb határidők juhok esetén

Születési dátum: A jelölést, mielőtt elhagyják a születéskori tenyészetet, de legkésőbb kilenc hónapos korukig, a bejelentést a jelölést követően a területi felelősnek elektronikus úton tíz napon belül kell megtenni. Harmadik országból behozott juhokat, kecskéket 14 napon belül meg kell jelölni és nyilvántartásba kell venni.

Be-, és kikerülés: a szállítást követő hét napon belül. 100 napos birtokon tartási időszak alatt elvesztés, házivágás, elhullás bejelentése 15 napon belül.

Ivar: A jelölést, mielőtt elhagyják a születéskori tenyészetet, de legkésőbb kilenc hónapos korukig, a bejelentést a jelölést követően a területi felelősnek elektronikus úton tíz napon belül meg kell tennie. Harmadik országból behozott egyed esetén 14 napon belül meg kell jelölni és nyilvántartásba kell venni. A bejelentési határidőket a Nébih honlapján itt lehet elérni.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?