Ellepték a Balatont Európa legnagyobb rágcsálói: óriási pusztítást végeznek

Ellepték a Balatont Európa legnagyobb rágcsálói: óriási pusztítást végeznek

agrarszektor.hu
Az utóbbi években a Balaton környékén is egyre többször találkozhattunk eurázsiai hódokkal, akik hatalmas fákat rágnak meg és kisebb áramkimaradásokat is okozhatnak. Az állatok megjelenése sok kérdést felvet a helyiek és a természetvédők körében. Az elmúlt években készült magyar hódtérkép alapján pedig egyértelműen látszik, hogy a hódok terjedése egyre északabbra húzódik.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ezek a rágcsálók, amelyek a 19. századra majdnem teljesen eltűntek Magyarországról, mára újra visszatértek és immár nemcsak dél-Somogyban, hanem egészen a Balatonig eljutottak. Az elmúlt években készült magyar hódtérkép alapján világosan látszik, hogy a hódok terjedése egyre északabbra húzódik. De vajon kártékonyak vagy hasznosak ezek az állatok? A hódok komoly károkat okozhatnak, például villanyvezetékeket szakíthatnak le, amikor megrágják a fákat, ahogyan azt Zalában is láthattuk. Ugyanakkor hasznosak is lehetnek: gátjaik segítségével visszatartják a vizet, ami különösen fontos az aszályos időszakokban, és segít fenntartani a környező vadvilágot - írja a likebalaton.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eurázsiai hódokat 2007-ben telepítették vissza a Dráva és mellékágai környékére, ahonnan mára Somogy egész területét meghódították, és eljutottak a Balatonhoz is. Gyorsan szaporodó fajról van szó, éppen ezért több helyen is találkozhatunk az egyedekkel vagy éppen a nyomaikkal - amik többnyire vízbe döntött fákat és a folyópartokon kiépített hódvárakat jelentenek. Ugyanakkor nemcsak a Balaton környéki fákra jelentenek veszélyt, hiszen befúrják magukat a töltésekbe, ami veszélyes lehet áradások idején, mivel meggyengítik azokat. Mindemellett a gazdák nem túl nagy örömére terméseket is pusztítanak.

Mit tehetünk a hódok ellen?

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a gátépítéseik segítik a víz visszatartását, ami különösen fontos az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb aszályos időszakokban. Emellett a hódvárak környékén kialakult tavacskákban megtelepednek a rovarok, ebihalak, ami vonzza a madarakat és más élőlényeket is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?