Szörnyű kór terjed Magyarországon: már hat megye érintett

Szörnyű kór terjed Magyarországon: már hat megye érintett

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban egymástól járványtanilag független két Bács–Kiskun vármegyei baromfitelepen, egy tojótyúk- és egy mulardkacsa állományban azonosították a betegséget. Ezenfelül a már fertőzött Hajdú-Bihar vármegyében egy mulardkacsákat és egy hízóludakat tartó gazdaságban, Békés vármegyében pedig egy tojótyúkállományban igazolta a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett gazdaságokban együttesen csaknem 220 ezer baromfi ártalmatlanítását rendelte el a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az elmúlt hetek kitöréseit követően, a Bács-Kiskun vármegyei Soltszentimrén is madárinfluenzára utaló tüneteket tapasztaltak egy tojótyúkokat tartó gazdaságban, valamint egy Bugacon lévő mulardkacsa állományban. A Nébih laboratóriuma megerősítette a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét mindkét gazdaságban - írja közleményében a Nébih.

A fertőzéssel már érintett Hajdú-Bihar vármegyében egy nyíradonyi mulardkacsa állományban a betegségre jellemző tünetek megjelenése, Csökmő településen egy tömőlúdtelepen pedig a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A szintén fertőzött Békés vármegyében, Tótkomlóson egy tojótyúktelepen is a megemelkedett elhullás miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A laboratóriumi vizsgálat minden esetben igazolta a vírus jelenlétét.

A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül a 3 km sugarú védőkörzetek és a megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént, valamint megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. Továbbá azonnal életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. A nagyszámú új kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka, ezért a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?