Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Bár egyikük sem gazdálkodó családból származik, a Pitypalatty Háztáji Farm megálmodói a kecsketartásban és sajtkészítésben találták meg hivatásukat. Habuczki Zoltán és Habuczki-Bajnóczi Alma a 76-os főút mentén fekvő Tilajújhegy környezetében épülő gazdasága több mint 130 kecskének, valamint lovaknak, baromfiknak, sőt még mangalicáknak is otthont ad. A pár 2022-ben kezdett kecsketartással foglalkozni Hajdú-Bihar megyében, de hamar szembesültek az ottani kihívásokkal, különösen az aszállyal. Ezért aztán olyan térséget kerestek, amelyet kevésbé sújt az aszály, emiatt pedig alkalmas lehet az önfenntartásra és a legeltetésre. A pár végül a zalai régió mellett döntött, ahol kedvezőbb éghajlati viszonyokat és jobb piaci lehetőségeket találtak.
A farm kiépítése jelentős beruházást igényelt. Habuczki-Bajnóczi Alma elmondása szerint eddig közel 40 millió forintot tettek bele csak önerőből. A karámok, istállók és fejőház már elkészültek, és további fejlesztéseket terveznek.
A kecskék tartása és a sajtkészítés komoly szakértelmet igényel.
A kecsketartás egyik nagy előnye, hogy kisebb helyigényű és jól alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez. Ugyanakkor a kecskék számára különösen fontos, hogy mindig megfelelő takarmány álljon a rendelkezésükre. Nem is olyan egyszerű legeltetni őket, mint például a birkákat. Nem véletlen, hogy Magyarországon viszonylag kevés kecskét tartanak. A keleti és afrikai népekkel ellentétben hazánkban sosem volt jelentős állomány. Ha pedig az intenzívebb tartásra gondol az ember, a svájciak, franciák és hollandok is kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek. Ők főként tejelő kecskékkel foglalkoznak. Az anyakecskék fejése tavasztól őszig tart, és a kecsketejből különböző tejtermékeket, friss és érlelt sajtokat készítenek.
A fő vásárlói kör az osztrák, német és svájci nyugdíjasok, akik Hévíz környékén és a Balatonnál élnek és megengedhetik maguknak a drágább helyi termékeket. Habuczkiék Magyarország egyik legdrágább kecskesajtját áruljuk, mert ezt diktálja a kereslet-kínálat törvénye, de azért a helyiekre is gondolnak, és a környékbeli rendezvényeken mindig kóstoltatnak és fel is ajánlanak a termékeikből.
A vállalkozás indítása nem volt könnyű, és eddig nem tudtak pályázati forrásokhoz jutni. Ennek ellenére optimisták maradtak. A jövőre nézve számos tervük van, beleértve Alma élelmiszermérnöki tanulmányait és egy tejivó-vendéglátóhely kialakítását. A Pitypalatty Háztáji Farm története jól példázza, hogy elszántsággal és kemény munkával a vidéki életforma is lehet sikeres és kielégítő választás a fiatal generáció számára.