Lehullt a lepel: váratlan dolog derült ki a kefirről

Lehullt a lepel: váratlan dolog derült ki a kefirről

Farkas Alexandra
Egy 3 300-3 600 éves bronzkori sírban, a múmiák testére helyezve több rejtélyes fehér anyagot találtak a kutatók, amiről sokáig nem lehetett tudni, pontosan mik lehetnek. A titokzatos anyagról most lehullott a lepel: úgy tűnik, a régészek ősi kefirsajtot találtak.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Rejtélyes fehér anyagok kerültek elő néhány 3 300-3 600 éves bronzkori múmia fejénél és nyakánál a Kína északnyugati részén fekvő Tarim-medencében. A kutatók úgy vélték, hogy ezek az anyagok valamilyen fermentált tejtermékek lehetnek, pontos típusukat viszont korábban nem tudták meghatározni. Az ősi DNS-ek elemzéséhez szükséges technológiai eszközök fejlődése azonban most lehetővé tette, hogy megválaszolják a nyitva maradt kérdéseket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiderült, hogy a bronzkori sírból származó minták tehén- és kecsketejből készültek, sőt sikerült azonosítani a bennük lévő Pichia kudriavzevii élesztőgombákat és a Lactobacillus kefiranofaciens mikroorganizmusokat is. Ezzel pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a rejtélyes fehér anyag valójában ősi kefirsajt maradványa lehet. Hazánkban ez a kifejezés kevéssé használatos, de kefirsajtról tulajdonképpen akkor beszélhetünk, ha a kefir leve teljesen kicsurog.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új eredmények alapján a kutatók azt is visszakövették, hogy miként fejlődtek a fermentációért felelős mikróbák az emberi történelem során. Bár korábban azt feltételezték, hogy a kefir az Észak-Kaukázus hegyvidéki régiójából terjedt el Európába és más régiókba, most felfedeztek egy új terjedési útvonalat, amely Kína Hszincsiang tartományából Kelet-Ázsia belső területei felé vezetett. Emellett arra is fény derült, hogy a Lactobacillus kefiranofaciens az idők folyamán javította genetikai stabilitását és fermentációs képességét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?