Lehullt a lepel: váratlan dolog derült ki a kefirről

Lehullt a lepel: váratlan dolog derült ki a kefirről

Farkas Alexandra
Egy 3 300-3 600 éves bronzkori sírban, a múmiák testére helyezve több rejtélyes fehér anyagot találtak a kutatók, amiről sokáig nem lehetett tudni, pontosan mik lehetnek. A titokzatos anyagról most lehullott a lepel: úgy tűnik, a régészek ősi kefirsajtot találtak.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Rejtélyes fehér anyagok kerültek elő néhány 3 300-3 600 éves bronzkori múmia fejénél és nyakánál a Kína északnyugati részén fekvő Tarim-medencében. A kutatók úgy vélték, hogy ezek az anyagok valamilyen fermentált tejtermékek lehetnek, pontos típusukat viszont korábban nem tudták meghatározni. Az ősi DNS-ek elemzéséhez szükséges technológiai eszközök fejlődése azonban most lehetővé tette, hogy megválaszolják a nyitva maradt kérdéseket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiderült, hogy a bronzkori sírból származó minták tehén- és kecsketejből készültek, sőt sikerült azonosítani a bennük lévő Pichia kudriavzevii élesztőgombákat és a Lactobacillus kefiranofaciens mikroorganizmusokat is. Ezzel pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a rejtélyes fehér anyag valójában ősi kefirsajt maradványa lehet. Hazánkban ez a kifejezés kevéssé használatos, de kefirsajtról tulajdonképpen akkor beszélhetünk, ha a kefir leve teljesen kicsurog.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új eredmények alapján a kutatók azt is visszakövették, hogy miként fejlődtek a fermentációért felelős mikróbák az emberi történelem során. Bár korábban azt feltételezték, hogy a kefir az Észak-Kaukázus hegyvidéki régiójából terjedt el Európába és más régiókba, most felfedeztek egy új terjedési útvonalat, amely Kína Hszincsiang tartományából Kelet-Ázsia belső területei felé vezetett. Emellett arra is fény derült, hogy a Lactobacillus kefiranofaciens az idők folyamán javította genetikai stabilitását és fermentációs képességét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?