Nagy változás a boltokban: ilyenek lesznek a tejtermékek a jövőben

Nagy változás a boltokban: ilyenek lesznek a tejtermékek a jövőben

agrarszektor.hu
Szigorúbb előírások lépnek életbe a tejtermékek megnevezésére és összetételére vonatkozóan az élelmiszerkönyv módosításával - írta meg a HVG. Az új szabályozás péntektől lép hatályba, azonban az előírásoknak nem megfelelő termékek még egy évig forgalomba hozhatók, és minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Az agrárminiszter rendelete egyértelműsíti, hogy a tejtermékek elnevezése pontosan milyen jellegű és minőségű termékre utalhat. A kedd este megjelent módosítás értelmében az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében tilos a fogyasztót megtévesztő módon a "tej" kifejezést használni. A nem tehéntejből készült termékek esetében a megnevezésben kötelező feltüntetni a felhasznált tejféleséget, például "ízesített tejkészítmény kecsketejből". A "kecskesajt" megnevezés kizárólag olyan sajtokra alkalmazható, amelyek 100 százalékban kecsketejből készültek. Kevert tejből készült termékek esetén csak akkor szerepelhet egy adott állat a megnevezésben, ha annak teje legalább 70 százalékos arányban van jelen a termékben, például "juhgomolya kevert tejből".

A rendelet értelmében a tejföl, túró és túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, míg a kakaós és karamellás tej gyártása során színezék hozzáadása nem megengedett. A "félzsíros" tej megnevezés kizárólag a 2,8 százalék zsírtartalmú tejre vonatkozhat, míg a laktózmentes tejtermékek esetében a maradék laktóztartalmat a következő formában kell feltüntetni: "laktóztartalom < 0,1 g/100 g".

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kalászos növények a klímaváltozás árnyékában (x)

Az utóbbi évek szélsőséges időjárási eseményei, az aszályos nyarak, a szokatlanul enyhe telek és a szórványosan, ám hirtelen lehulló csapadék egyre érezhetőbb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra.

Támogatott tartalom

Algával a klimatikus kihívások ellen (x)

A termesztés során adódó időjárási szélsőségek, mint a fagykár, aszály, jégeső, vagy egy vegyszeres kezelés következtében fellépő terhelés, komoly termésveszteséget okozhatnak.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?