Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Az agrárminiszter rendelete egyértelműsíti, hogy a tejtermékek elnevezése pontosan milyen jellegű és minőségű termékre utalhat. A kedd este megjelent módosítás értelmében az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében tilos a fogyasztót megtévesztő módon a "tej" kifejezést használni. A nem tehéntejből készült termékek esetében a megnevezésben kötelező feltüntetni a felhasznált tejféleséget, például "ízesített tejkészítmény kecsketejből". A "kecskesajt" megnevezés kizárólag olyan sajtokra alkalmazható, amelyek 100 százalékban kecsketejből készültek. Kevert tejből készült termékek esetén csak akkor szerepelhet egy adott állat a megnevezésben, ha annak teje legalább 70 százalékos arányban van jelen a termékben, például "juhgomolya kevert tejből".
Az ízesített készítmények esetében a megnevezésben utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére, például "Málnás joghurt". Amennyiben a termék kizárólag természetes vagy mesterséges aromával készül, csak az "... ízű" kifejezés használható, például "Őszibarackízű aludttej".
A rendelet értelmében a tejföl, túró és túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, míg a kakaós és karamellás tej gyártása során színezék hozzáadása nem megengedett. A "félzsíros" tej megnevezés kizárólag a 2,8 százalék zsírtartalmú tejre vonatkozhat, míg a laktózmentes tejtermékek esetében a maradék laktóztartalmat a következő formában kell feltüntetni: "laktóztartalom < 0,1 g/100 g".