1 hónap múlva jön az Agrárium 2025 konferencia!
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
Lovak esetében szénahasnak azt az elváltozást nevezzük, amikor az állat hasi része aránytalanul nagy, a kondíciópontja viszont alacsony. A lovaknál alkalmazott Henneke-féle kondíciópontozás során a maximális 9-ből általában 4 vagy ennél kevesebb pontot kapnak ezek az állatok. Nem látható tehát zsír a faroktő-, nyak-, hát- és lapockatájékon, a bordák jól láthatóak, a has viszont széles, hordószerű. A szőrzet fénytelenné, durvává válik - írja a Magyar Állattenéysztők Szövettsége.
A szénahas kialakulásának leggyakoribb oka a helytelen takarmányozásban rejlik. Az elváltozás neve is mutatja, hogy a szénában kell keresnünk a probléma okát (mielőtt azonban a takarmányt megvizsgáltatjuk, érdemes egy parazitaszűrést is elvégeztetni a székletből, hiszen a belső élősködők is okozhatnak hasonló tüneteket). A gyenge minőségű széna nem tartalmazza az állat számára szükséges összetevőket, így az állat egyre többet és többet próbál enni belőle. Emellett az emésztőrendszer a passzázs lassulásával reagál a táplálóanyagok hiányára. Ennek az az oka, hogy ha minél több időt tölt az elfogyasztott takarmány a gyomor- és bélrendszerben, annál nagyobb esély van a táplálóanyagok emésztésére és felszívó dására. Végső soron az emésztőrendszer folyamatosan telítődött állapotba kerül. Ezért domborodik ki az állatok hasa.
A lovak emésztése eltér a többi egygyomrú (pl. sertés) állatokétól. A szálastakarmányokban található rostokat a vakbélben és a vastagbélben élő mikrobák segítségével tudják hasznosítani. Azonban ezek a mikroorganizmusok csak a hemicellulóz és a cellulóz típusú rostokat képesek fermentálni, a lignint nem. Ha túl sok a lignin a szénában, akkor az végső soron nem szolgáltat energiát a lónak, csak eltelíti a beleket. Szénavásárláskor a legbiztosabb, ha laboratóriumi vizsgálattal bevizsgáltatjuk a rostfrakciók mennyiségét. A kiváló minőségű szénában a lignintartalom maximum 1-2%, az NDF tartalom 40-50%, az ADF-tartalom pedig 30-35%. Gyenge minőséget jelent, ha a lignintartalom 3% felett, az NDF tartalom 60% felett, az ADF-tartalom pedig 40% felett van