Több, mint 2 milliárd forint támogatást kapnak a halászok

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta a Halászati Operatív Program három jogcímére vonatkozó beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március végén a Vidékfejlesztési Minisztérium "Az akvakultúra termelő beruházásai" jogcímben 44, a "Halfeldolgozás és értékesítés" jogcím keretében pedig 5 támogatási kérelemre összesen több mint 2,3 milliárd forint kötelezettségvállalási összegről döntött. "A természetesvízi halászat" jogcím keretében nem volt támogatható kérelem. A támogatási határozatokat az MVH postázta az érintetteknek.


Más beruházásokhoz hasonlóan, az első kifizetési kérelem benyújtását a jogszabály ezeknél a támogatásoknál is határidőhöz köti.


A gazdálkodó a támogatási határozat közlésétől számított 9 hónapon belül - kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszakban - kifizetési kérelmet köteles benyújtani. Ahhoz, hogy az ügyfél a támogatás kifizetésére igényt tarthasson, a megvalósítási határidőn belül a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások teljesítésének el kell érnie az 50 %-ot.


A kizárólag gépbeszerzést tartalmazó beruházásoknál egy éven belül, építési beruházást is tartalmazó művelet esetében pedig két éven belül köteles a gazdálkodó a műveletet megvalósítani.


Amennyiben a fenti rendelkezések valamelyikét az ügyfél megsérti, az MVH a támogatási határozatot visszavonja és a támogatási összeget visszaköveteli, továbbá az ügyfél a határozat jogerőre emelkedését követő három évig a 2007-2013-as időszakban az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában nem vehet igénybe támogatást.


A támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 80 %-át kell teljesíteni annak érdekében, hogy az elszámolható kiadások alapján jóváhagyott támogatás teljes összegét kifizesse az MVH. Kivételt képez ez alól a közbeszerzéssel megvalósuló beruházás addig a mértékig, ameddig azt a közbeszerzés eredménye indokolja.


Ha a közbeszerzési eljárás megindítását az ügyfél igazolta, a művelet megvalósításának határideje gépbeszerzés esetén 6 hónappal, építési beruházás esetén 12 hónappal meghosszabbodik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06