Kiderültek az őszi halárak: ez minden magyar horgászt érint

Kiderültek az őszi halárak: ez minden magyar horgászt érint

MTI
Közös társadalmi érdek a magyar haltermelés, a sporthorgászat és a minőségi hazai halfogyasztás feltételeinek együttes biztosítása. Erről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közleményében hangsúlyozta, hogy a fentiek mellett a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is fontos cél. A MOHOSZ és a MA-HAL ezek érdekében újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendkívüli mértékű infláció és az évszázad aszálya a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintette 2022-ben. Idén már látszanak a pozitív jelek, elsősorban a tavalyi évhez képest kedvezőbben alakult időjárási helyzet és takarmányárak csökkenése, az egyes vízdíjak eltörlése okán. Az így kialakuló termelői-, illetve a költséghatékony horgászszervezeti gazdálkodásnak köszönhető felvevőpiaci helyzet lehetővé tette, hogy az ágazat képviselői őszre hatékony válaszokat tudjanak adni az aktuális kihívásokra, különösen az infláció letörésének támogatására. Fontos és közös cél a minőségi magyar haltermelés támogatása, a halfogás széles körű lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. Ezen célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről.

Idén a támogatott haltelepítésre irányadó árak meghatározása részben új, egyszerűsített módszertannal történt meg. A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében az irányárak most az első alkalommal csökkentek, a ponty esetében átlagosan 11%-kal, a keszegfélék esetében 6%-kal, s az ezen árnál magasabb áron beszerzés nem fogadható be. E körben a 3 nyaras, ún. piaci ponty ára a mennyiség és a szállítási távolság függvényében 1300-1450 Ft/kg + ÁFA összegben került rögzítésre. A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a változatlan mértékben megállapított árak nem jelentenek árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezen árat meghaladó árkülönbözet már a támogatás alapjába nem számítható be.

A jellemzően 2023. október 15-től 2023. december 10-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ a weblapján 2023. szeptember 15-ig közzéteszi. A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése továbbra is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad majd a törzsállomány növelése céljából nagytestű pontyok telepítésének támogatására is. Jó hír, hogy - ideértve a már kiírt vis maior telepítési támogatásokat is - a rendelkezésre álló 2023. évi támogatási forrás megközelíti a 2022. évi keret 250%-át. A várható támogatási intenzitás a fentiek és a kiírások szerint meghatározott nettó támogatási ár 30-60%-a, a maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezettípusoktól függően jellemzően 2,5-5 millió forint
között alakulhat. 

A munka az ágazatban nem áll meg, folytatódik a MAHOP Plusz ágazati támogatási program előkészítése, az őszi jogalkotási program keretében pedig a szervezetek további javaslatokat tesznek majd a bürokrácia csökkentésére, az elektronizáció támogatására is. A két szervezet szerint fontos feladat lesz még a karácsonyi halpiac hatékony kínálati megszervezése, a magyar halmarketing fokozottabb támogatása is különösen arra való tekintettel, hogy a hazai halak nem csak egészségesebbek egyes tengeri feldolgozott termékeknél, hanem fogyasztásukkal a vidéki gazdálkodást, a vidék jövőjét is védjék és erősítsék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29