Sok magyar termelő fordíthat hátat a szakmájának: ezért hagyhatják ott a munkát

Sok magyar termelő fordíthat hátat a szakmájának: ezért hagyhatják ott a munkát

agrarszektor.hu
Nagyon nehéz helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon. Hiába esett az eső, nem enyhült a vízhiány, és a problémák csak tovább fokozódnak. Az elmúlt évekhez képest háromszorosára emelkedett takarmányár, a haltelepítésre szánt halak pedig dupla annyiba kerülnek mint tavaly. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) augusztus végi szemléje szerint összesen mintegy 120 olyan víztestet tart számon, amely vagy teljesen kiszáradt, vagy, ha maradt is benne valamennyi víz, a halállománya teljesen elpusztult, mert nem álltak benne rendelkezésre az életfeltételek - mondta a vaol.hu-nak adott interjújában Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, a Mohosz alelnöke. További több száz víztest veszélyeztetett a vízmennyiség elégtelensége, és ezzel szoros összefüggésben vízminőségi problémák miatt. Több helyen kényszer-lehalászásokat is tartottak. 

Vas megyében a nyár eleji jelentős csapadékok miatt a horgászvizek többsége az országos helyzethez képes jobb helyzetben van, de a vízhiány miatt mintegy 30-40 százalékkal esett vissza a forgalom a haltermelési létesítményekben, pedig a hazai halakra mind itthonról, mind a szomszédos országokból jelentős a kereslet

- tájékoztatott Puskás Norbert.

Ugyanakkor a jelenlegi kockázatokat és a gazdasági számításokat figyelembe véve az ágazat szereplői közül várhatóan sokan felhagynak a tevékenységükkel, és szántóföldi növénytermesztésbe kezdenek az arra alkalmas halastavak területén. A haltermelők és a horgászszervezetek szoros és partneri együttműködése ellenére sem lehet már a fogható méretű pontyok telepítését bruttó 1500 ft/kg-os árnál kedvezőbben megoldani, ami az előző évi ár közel duplája. A vasi szövetség a rendkívüli helyzet ellenére a tavalyihoz hasonló mennyiségű - mintegy 53.989 kilogramm - pontyot telepített, és az anyagi lehetőségek függvényében további halasításokat terveznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?