Sajtóközlemény: Erdőgazdálkodók figyelem, 1 hónappal meghosszabbodik a támogatási kérelem benyújtási időszak! - emlékeztet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Az erdőgazdálkodók egy hónappal tovább, tehát novemberben is igényelhetnek támogatást az erdőszerkezet átalakításához, és az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez, mint például a nem őshonos, agresszíven terjedő fa- és cserjefajok irtása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nem termelő beruházások esetében hektáronként 2090 eurónak megfelelő forintösszeg igényelhető - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Módosult a 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet és a 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet. Ez azt jelenti, hogy a támogatási kérelmek benyújtására rendelkezésre álló, október 1-től október 31-ig terjedő időszak 1 hónappal meghosszabbodik, így 2011. évben október 1-jétől november 30-ig lehet elektronikusan, ügyfélkapun keresztül benyújtani a támogatási kérelmet.

1. Az erdőszerkezet-átalakítási támogatás célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javítása. A leromlott szerkezetű vagy idegen fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelynek megfelelő természetes erdőtársulásokká történő átalakítása, valamint a megfelelő elegyesség, illetve több szintes állományszerkezet kialakítása révén. A támogatásról a 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet tartalmaz részleteket. Ezek közül kiemelten fontos, hogy mire és milyen mértékben lehet igényelni támogatást.

A szerkezetátalakítási célok megvalósítása érdekében normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás igényelhető az alábbi tevékenységek elvégzésére, a feltüntetett mértékben:

a) erdőállomány alatti erdősítéssel történő szerkezetátalakítás esetén a támogatás mértéke 1400 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként;
b) tarvágást követő szerkezetátalakítás:
-  fafajcsere esetén a támogatás mértéke 1019 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként,
-  fafajcsere, tuskózás, gyökérfésülés esetén a támogatás mértéke 1670 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként,
-  fafajcsere, fainjektálál vagy tuskókenés esetén a támogatás mértéke 2090 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként;
c) állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás esetén a támogatás mértéke 496 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként.

Tarvágást követő szerkezetátalakítás esetén a támogatható terület teljes erdőrészlet mellett részterület is lehet!

2. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás feltételeiről a 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet tartalmazrészleteket. Támogatás igényelhető az alábbi célprogramok elvégzésére:

a) agresszíven terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok visszaszorítása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 196 euró/ha/év)
b) szálaló erdőgazdálkodás célprogram, (időtartama 10 év, a támogatás mértéke 164 euró/ha/év)
c) erdőállományok kézimunka-igényes ápolása célprogram, (időtartama 10 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 76 euró/ha/év)
d) őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 160 euró/ha/év)
e) speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása célprogramcsoport:
 mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 88 euró/ha/év)
 a véghasználat során facsoportok visszahagyása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 92 euró/ha/év)
 erdőfelújítás sikerességét biztosító cserjeszabályozás célprogram, (időtartama 5 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 76 euró/ha/év)
f) véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 200 euró/ha/év)
g) közjóléti célú erdők fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 200 euró/ha/év)
h) erdei tisztások kialakítása és fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 36 euró/ha/év)
i) természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogram (időtartama 1 év, a támogatás mértéke a kiközelített faanyag után 12,45 euró/m³, de legfeljebb 50 m³-nek megfelelő euró hektáronként).

Támogatásra az ügyfél akkor jogosult, ha:

- nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó,
-  erdőgazdálkodói jogosultsága az adott területre határozatlan időre vagy az adott célprogram teljes támogatási időszakára vonatkozóan fennáll,
-  rendelkezik az adott területre vonatkozó erdőterv határozattal,
-  a támogatási kérelem benyújtását megelőző két naptári évben e rendelet alapján finanszírozott egyetlen támogatási célprogram esetén sem került kizárásra.

Általános előírás, hogy az erdő-környezetvédelmi intézkedésekben részt vevő gazdálkodóknak teljes gazdaságuk területén be kell tartaniuk a kölcsönös megfeleltetés feltételrendszerét - emlékeztet a Magyar Agrárkamara.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?