Megállapodást kötött az agrártárca az egyik legnagyobb hazai faipari vállalattal

Megállapodást kötött az agrártárca az egyik legnagyobb hazai faipari vállalattal

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a világ egyik vezető faipari társaságához, a svájci tulajdonú SWISS KRONO csoporthoz tartozó Swiss Krono Kft. Az együttműködés célja a természeti erőforrások fenntartható hasznosítása, a hosszú távú ellátásbiztonság, a gazdasági növekedés élénkítése, a vidéki munkahelyek megőrzése és bővítése, ezáltal a leszakadó térségek felzárkózásának elősegítése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az együttműködés megkötésének alkalmából Zambó Péter, az Agrármisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta, a tárca érdekelt a faanyag, mint megújuló energiaforrás fenntartható hasznosításában. Ismertette, a magyar erdők élőfakészlete 400 millió köbméter, amely évente 13 millió köbméterrel gyarapszik. Mivel az éves fakitermelés csak 5,5-7,5 millió köbméter körül alakul, ezért jelentős faanyag tartalékokkal rendelkezünk. Új lehetőségeket jelent az Országfásítási Programban ültetett erdők faanyagának jövőbeli hasznosítása is - csak a rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdőt ültettek, az utóbbi másfél évben pedig további közel 40 ezer hektár telepítésre nyújtottak be igényt a gazdák. Kiemelte, a faanyag hasznosításban további növekedési potenciál van, ehhez viszont a faanyagot előállító erdőgazdasági ágazat és a faanyagot felhasználó faipari ágazat közötti együttműködésre van szükség, hiszen "közös érdek a faanyag megújuló alapanyagként történő megismertetése a társadalommal."

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az Agrárminisztérium ennek érdekében vette fel a kapcsolatot a Swiss Krono Kft-vel, mint az egyik legnagyobb hazai fafeldolgozóval és szakmai együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja: a faipar fenntartható forrásból származó alapanyaggal történő hosszú távú, stabil ellátása, a belföldi beszerzési stratégia támogatása, a térség versenyképességének növelése, valamint a hazai feldolgozóipari kapacitás erősítése és bővítése. Fontos pontként emelték ki a Soproni Egyetemen zajló oktatási-kutatási tevékenység, valamint az ágazati szakközépiskolai oktatás megerősítését is.

Szabadné Kázmér Orsolya, a Swiss Krono Kft. igazgatója elmondta, az együttműködés a gyakorlatban is megkezdődött, hiszen az állami erdőgazdaságokkal a beszállítási szerződések megkötése zökkenőmentesen zajlik, a Soproni Egyetem Fenntartható Fagazdálkodási kerekasztalának ülésén az ágazati stratégiai gondolkodásba már bevonták a Swiss Krono Kft-t. Felidézte, hogy a cég telephelyén Vásárosnaményban 17 milliárd forintos kapacitásbővítés kezdődik el, amihez a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ennek köszönhetően a jövőben 145 munkahely mellett további 28 új jön létre és a gyártási kapacitást másfélszeresre fogják növelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?