Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A vörösborok közül az Egri Korona Borház Egri Kékfrankos Selection borát, a tokaji aszúborok közül pedig a Tolcsva-Bor Kft. Sajgó Pincészetének 6 puttonyos aszúját tüntették ki Quadris díjjal.
2010 az eső, 2011 pedig az aszály éve volt a hazai gazdák számára - ez nagyban megmutatkozott a hazai borok minőségében is. Míg 2010-ben a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a szakszerű növényvédelmi technológia alkalmazása mellett sem voltak gyümölcseink, addig tavaly a hőség és a szárazság miatt szinte elaszalódott a szőlő, ami megnövekedett cukortartalommal és jelentősen csökkent savtartalommal járt együtt. Így 2011-ben azok a borászok tudtak jó minőségű - fajtakarakterrel rendelkező - borokat készíteni, akik nem vártak sokáig, s még időben leszüretelték a termést.
Ez a tendencia a Syngenta borversenyre benevezett tavalyi borokon is jól nyomon követhető volt: a fehér és a rozé borokat kóstolva, a telt, testes borok domináltak a versenyminták között is. Az elsődleges gyümölcsaromákat csak szűkített spektrumban lehetett megtalálni. Ennek ellenére sokáig tárolható, nagy minőségű borok készültek a gondos borászok által. Az idei megmérettetésre többek között 292 fehérbort, 121 vörösbort és 63 rozébort neveztek be a hazai borászok. A vörösborokat tekintve minimum kétéves borokkal lehetett részt venni a versenyen.
A beérkezett tételeket a nevező cégek borászaiból kialakított 12 bizottság bírálta el. A verseny szakmai elismertségét és sikerét mutatja, hogy a közel 500 benevezett bor kiválónak minősíthető az elért eredmények alapján: a bírák 123 bornak arany - ebből 9-nek nagyarany -, 209-nek ezüst, 132-nek bronz minősítést ítéltek, 35 bort pedig oklevéllel díjaztak.
A nagyarany minősítésű borok közül a legjobbakat Quadris díjjal ismerték el, amelyet a fehérborok közül a Patricius Borház Katinka Furmint bora, a vörösborok közül az Egri Korona Borház Egri Kékfrankos Selection bora, a tokaji aszúborok közül pedig a Tolcsva-Bor Kft. Sajgó Pincészetének 6 puttonyos aszúja vihetett haza.
A tokaji borok két kategóriában is győztek. Ez is az évjárat sajátosságainak tulajdonítható, hiszen a tokaji borok savgerince mindig robusztusabb, mint más borvidékek borai.
"Az eredmények azt tükrözik, hogy a termelők a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni, s így a borásznak is könnyebb dolga van a megfelelő feldolgozási és borkészítési technológia kiválasztásánál. A két terület - a növényvédelem és a borászat - gondos, összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásánál, s tovább nőhet a magyar borok elismertsége nemzetközi szinten is" - mondta el Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója a borverseny siófoki díjátadóján.