Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
- jelentette ki Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosa azon a sajtóeseményen, amelyen bemutatták a pincészet komoly elismerést elnyerő tételeit. Az eseményre a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen elnyert világelsősége kapcsán került sor. Az idén Luxembourgban megrendezett megmérettetésen a Jammertal 2015-ös Cassiopeia Merlot bora mintegy 7500 beküldött tétel közül bizonyult a legjobbnak, és megkapta a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.
Döntően exportra megy
Szűcs Róbert elmondta: a Cassiopeia és a Koh-I-Noor boraik már eddig is komoly helyezéseket értek el különböző nemzetközi versenyeken, a mostani kiemelkedő díj tehát nem előzmények nélküli elismerés. Hozzátette: az elismerés elsősorban Villányt illeti, amely egészen kiváló adottságokkal rendelkező borvidék, a másodsorban a miénk, mert a szőlőből, amit a borvidék adott, jót tudtunk létrehozni." A díjat ezt követően a "magyar vörösbor által valaha elért legnagyobb sikernek" nevezte, amellyel a Jammertal "feltette Villányt a vörösbor elit borrégióinak térképére". Az említett borokat a Jammertal kifejezetten a külföldi piacokra szánja, azon belül is a legfontosabb exportcélpont Kína.
Adottságok és íz
Az eseményen a szőlészet vezetője, Nagy Zsolt szintén a borvidék előnyeit és pozitív adottságait méltatta. Mint elmondta, a borvidéket északról védő Mecsek és Tenkes, a rétegzett és összetett termőtalaj, valamint a hagyományosan száraz, napfényes szeptember és október olyan tényezők, amelyek jó alapot jelentenek a szép vörösborok előállításához. A klímaváltozás szintén olyan folyamat, amely - paradox módon - kedvez a borvidéken folyó munkának.
A díjnyertes Cassiopeia Merlot Kövesdi Zsófia főborász keze munkáját dícséri. Az esemény kapcsán megrendezett kóstoláson Kövesdi Zsófia elmondta: a borban elsősorban az érett, édeskés fűszeres jegyek dominálnak, így a szegfűszeg, a fahéj, de tettenérhető benne a csokoládé is. A bor magas, 14,5 százalékos alkoholtartalommal bír.
A Jammertal Borbirtok Villány nagyobb borászatai közé sorolható, mintegy 85 hektárnyi saját területen termelnek szőlőt. A vásárolt szőlővel együtt mintegy 110 hektárnyi területről származik az a mennyiség, amelyből bort készít a pincészet. A pincészet 2015-ig jobbára vásárolt szőlőből dolgozott, azóta viszont birtoképítésbe kezdtek. Erről Szűcs Róbert elmondta: a szőlőművelés nehéz dolog, amelyet nehezít a munkaerőhiány is. Mindez azért is probléma, mert bár a Jammertal Borbirtok fejlett és modern technológiával dolgozik, a termés betakarítása kizárólag kézzel történik a pincészetnél.