Milyen trendek formálják a vörösbort a jövőben?

Milyen trendek formálják a vörösbort a jövőben?

agrarszektor.hu
Világszerte tapasztalható a vörösborok fogyasztásának visszaesése. Egy dologban az elemzők megegyeznek: az alacsony kategóriás tömeg-vörösborok szorultak vissza a legjobban. Nem véletlenül.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Manapság divatos azzal házalni, hogy a könnyedebb, frissebb és kevesebb alkoholt tartalmazó vörösborokat szereti / szeretné a piac. Ez jól hangzó kijelentés, csak ilyen formában vállalhatatlanul általánosító és egy csomó nem kifejtett részigazságot tartalmaz. Valóban vannak fogyasztói csoportok, akik a kevésbé fajsúlyos kategóriákat részesítik előnyben; látható a friss fehér- és rozéborok előretörése ezen a területen. Ha ez igaz lenne a vörösborokra is, akkor a termelő piac már régen a primőr vörösökre helyezné a hangsúlyt. Ezek ugyanis viszonylag egyszerűen teljesítik a fenti elvárásokat. Azonban a primőr borok a vörösbor iparág azon része, ami sokkal inkább a problémákat konzerválja és mélyíti, semmint megoldást jelentene.

Váltsunk a primőr vörösökről a jelenleg a világpiacokon fellelhető „ könnyed „ nem-primőrökre. Ezekből nem csak Dunát, hanem óceánt is lehet rekeszteni. Szinte kivétel nélkül idő előtt szüretelték őket, és ha nem az Európai Unióban készültek, akkor még az sem kizárt, hogy - némely újvilági borvidék esetében legálisan ! - felvizezett mustból erjesztett termékekről van szó.  Nehéz élvezetet találni bennük, ezt világosan mutatja, hogy az egész világon ebben a szegmensben történt a legérzékelhetőbb fogyasztási visszaesés. A vörösbor pontosan ebben a szegmensben („könnyed„) krónikusan betegeskedik, nem ok nélkül.

Az utóbbi évtizedben a szőlőművelési költségek hatalmas mértékben emelkedtek. A magas minőségű alapanyag biztosításához szükséges képzett kézi munkaerő egyre nehezebben elérhető, az ára ennek megfelelően megnőtt.  A biológiai tények viszont nem változtak: a kékszőlőnek idő kell, hogy beérjen (időjárási rizikó, hogy akár egy egynapos nagy eső is tönkre teheti egy egész év termését) és egy bizonyos hektáronkénti mennyiség fölött nem ad jó bornak megfelelő alapanyagot. Ráadásul vannak olyan fajták (és éppen a világszerte legnépszerűbbek: cabernet és merlot) melyek fiatalon (=„frissebben„) és nagy tőketerhelés mellett nem igazán mutatják legszebb arcukat.

A jó vörösbor készítéséhez optimálisan érett kékszőlő kell, egyébként az ízt tönkre teszik az éretlen tanninok (zöldfű- keserű ízhatások), valamint a túlzott savhangsúly. Az Európában (de az USA-ban is) megtapasztalt klímaváltozás az utóbbi időszakban két dolgot okozott. Az első: a tradicionális kékszőlő termő területek egy része, mint például Toszkána a túlzott nedvesség (sok eső, erős párásodás) kihívásaival küszködik. A második, de jelentősebb változás a hőfőösszeg és az erős napsütéses órák számának növekedése. E tényezők gyorsabb és erőteljesebb cukrosodást eredményeznek, ami természetszerűleg sokkal magasabb átlagos alkoholtartalmat generál. Ráadásul ilyen körülmények között jóval nagyobb a kényszerérés (töppedés, mielőtt a szőlő elérné a megfelelő érettségi állapotot) veszélye. A kényszerérett szőlő alkalmatlan magas minőségű vörösbor készítésére.

Láthatóan már jó ideje vége a 12,5-13,0 százalékos élvezhető vörösborok korszakának (nota bene: a szerző elég sok 1980-1990-es évekből származó nagynevű márkát kóstolt ilyen analitikával, pontosan az éretlen alapanyag miatt nem érnék el napjaink minimális aroma - elvárásait tizedannyi árért sem). Ennél magasabb alkohollal ne várjunk „ könnyed „ vörösöket. Átalakult a természet, alkalmazkodnunk kell hozzá.

A jó vörösborok készítésében már most is az egyik legfontosabb tényező az optimális házasítás, a jövőben ez még fontosabb lesz. Ez a különböző kitettségű dűlőkből szüretelt szőlőkből készült fajtaborok összeállításánál is döntő kérdés. De még inkább előremutató a szokatlan párosításokkal történő kísérletezés (például merlot/kékfrankos). Fel fognak értékelődni egy – egy adott borvidéken a nem hagyományosan ott termesztett fajták, melyek a klíma változására pozitívan reagálnak.

A vörösbor jövője a jóval kisebb mennyiségben, de sokkal nagyobb odafigyeléssel és igényességgel elkészített komplex boroké, melyek az abszolút élményszerzést szolgálják. Ebben az esetben pedig a minőség, nem a mennyiség a lényeg. Ha egy kicsit tovább visszük ezt a logikát, akkor paradox módon ez odavezethet, hogy a magasabb alkoholtartalmú, koncentrált, egyensúlyban lévő vörösborok a visszafogottabb és mérsékeltebb, de kulturáltabb alkoholfogyasztáshoz vezethetnek.

A cikk szerzője: Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosa

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?