Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Nagy Gergely arról számolt be, hogy a terület alig 20%-át adó fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, de a rozénak, sillernek való kékszőlőfürtök is lekerültek a tőkékről. Tart még a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása, de már szedik a merlot fajtát is. Október közepéig, legkésőbb végéig a legnagyobb termőterületű cabernet sauvignon és a cabernet franc betakarítása is megtörténik - sorolta.
A szakember közölte: az idei nyáron többször voltak elhúzódó, csapadékos, párás időszakok a borvidéken, ezért a növényvédelemre komoly figyelmet kellett fordítaniuk a gazdáknak. Bár bizonyos ültetvényeken károkat okozott a peronoszpóra fertőzés, a nagy többség képes volt kivédeni azt. Mint mondta, az eddig elvégzett elemzések szerint a termés mennyisége várhatóan csak átlagos lesz, a minőség viszont kiválónak ígérkezik, feltéve, hogy a további hetek időjárása is a sokéves átlagnak megfelelő vagy annál szárazabb lesz.
Nagy Gergely kitért arra is, hogy a borvidéken mintegy 6000 hektárnyi terület telepíthető be szőlővel, és évről évre csak kis mértékben változik az aktuálisan művelt méret. A jelenleg 2350 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén - 390, illetve 341 hektáron - cabernet sauvignont és cabernet franc-t, míg 308 hektáron merlot-t, 303 hektáron kékfrankost, 294 hektáron kékoportót termelnek. A szakember beszámolt arról, hogy ma már a betakarítás harmadát szüretelő kombájnokkal végzik az egyre nehezebben elérhető emberi munkaerő miatt, és az ültetvények egyre nagyobb részét teszik gépesítésre alkalmassá. Hozzáfűzte: a betakarítás mellett bizonyos zöldmunkákat - így a hajtások visszavágását és a szüret előtti levélritkítást - sok dűlőben szintén gépekkel végzik már el.
Nagy Gergely kitért arra is, hogy világszerte, nemcsak Magyarországon, folyamatosan negatív külső hatások érik a borágazatot, mint a járványok, energiaválság, a fizetőképes kereslet változása, ami a hatékony, kreatív, rugalmas és nagyobb területen termelő borászatoknak a kilátásait javítja. Bár a villányi borok minőségiek, népszerűek és eladhatók, ugyanakkor a helyi borászatoknak is egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük, egyre többen és egyre többet áldoznak marketingre, jelennek meg új értékesítési csatornákon és újabb termékekkel, és igyekeznek követni a fogyasztói szokások változását - mutatott rá a szakember.