Meglepő hírek érkeztek a francia borokról: ezt nem sokan hitték volna

Meglepő hírek érkeztek a francia borokról: ezt nem sokan hitték volna

agrarszektor.hu
Franciaországban az augusztusi szőlőbor előzetes termésbecslés alapján a gazdák várakozásaihoz képest kisebb lesz a terméskiesés a kedvezőtlen időjárás, a csapadékhiány és a növényegészségügyi problémák ellenére. 2024-ben a francia agrárminisztérium által közzétett előzetes szüreti kilátások alapján 40-43 millió hektoliter bor előállítására alkalmas szőlőtermés várható, ami 10-16%-kal marad el a 2023. évi terméstől és 3-10%-kal kevesebb, mint az ötéves átlag. Ez alapján nem valószínű, hogy Franciaország megtarthatja a világ vezető bortermelője címet, amelyet 2023-ban vett át Olaszországtól (aki 2015 óta a cím birtokosa).

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A terméskiesést elsősorban a nyár eleji csapadékos időjárásnak köszönhető jelentős lisztharmat fertőzések okozták, de sok helyen a feketerothadás is megjelent. Emellett a virág- és a korai bogyóhullás, illetve a fürtön belüli változó bogyóméretek is hozzájárultak a termés mennyiségének csökkenéséhez. Helyenként a tavaszi fagykárok és a nyári jégverés is komolyabb terméskiesést eredményezett (pl. Champagne-ban, Chablis-ban). Az északabbra fekvő, csapadékosabb területeken a jobb vízellátottság ugyanakkor valamelyest enyhíteni tudja a terméscsökkenést - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Bordeaux-ban több tényező is hozzájárul a bortermelés visszaeséséhez: 8 000 ha szőlőt kivágtak támogatással, emellett a lisztharmat folyamatos nyomást jelentett a termelők számára. 5500 ha szőlőt elvert a jég (Medoc-ban és Libourne-ban), emellett a virág- és korai bogyóhullás is jelentkezett a borvidéken. Gironde-ban a termelők további 20 000 ha szőlőültetvény kivágását tervezik, amely hosszú távon csökkentheti a termésmennyiségeket. Így megvan a remény arra, hogy visszatérhet a kereslet és a kínálat egyensúlya a borvidéken, ahol a piaci szerkezeti egyensúlyhiány elsősorban a OEM bordeaux-i vörös boroknál jelentkezik.

A déli területeket eltérő időjárási hatások érték ebben az évjáratban. Egyes termőkörzetekben (pl. a Pireneusok lábánál a tengerparti területeken) az aszály okoz rendkívüli terméscsökkenést. A Provence-i régióban és a Rhône-völgyében a tavaszi fagyok, majd a lisztharmat okozott terméskiesést. Összességében a vegetáció fejlődése 7-14 nappal marad el az átlagoshoz képest, míg az aszállyal sújtott területeken a szüret 10-14 nappal korábban kezdődött a szokásoshoz képest. Tekintettel arra, hogy a szüret befejezéséig több hét hátra van, az időjárási események még számottevően befolyásolhatják a végső bortermés mennyiségét Franciaországban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32