Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Bizton állíthatjuk: tejivó nemzet a magyar. 2010-es adatok szerint átlagosan 67,5 liter tejet iszik meg egy magyar ember egy év alatt, s ezzel az Európai Uniós átlag felett teljesít. Világviszonylatban is egyértelműen a nagy tejivók közé tartozunk, az írekkel és a finnekkel az élen. E jó szokásunk ellenére azonban még mindig sok mindent nem tudunk vagy rosszul tudunk a tejről.
Az EU-ban háromfajta tej kapható: az úgynevezett teljes tej (zsírtartalma legalább 3,5%), a félig fölözött tej (1,5-1,8%-os) és a sovány tej (legfeljebb 0,5%-os zsírtartalommal). Magyarországon azonban egy negyedik típus, a 2,8%-os tej a legnépszerűbb. Ez azonban hazai sajátosság: más uniós országokban nem gyártanak és forgalmaznak ilyen terméket.
Az alacsony zsírtartalmú tej hígabb?
Magyarország külön engedélyt kapott ennek a kategóriának a fenntartására. A zsírosabb és a soványabb tej íze is más, talán ezért gondolják sokan tévesen azt, hogy víz hozzáadásával érik el a különbséget a tejfeldolgozó üzemek. Ez azonban hibás elképzelés, mivel a tejet nem vizezik fel annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a zsírtartalma. "A zsírtartalom a fölözés során befolyásolható, amikor a tejet és a tejszínt elválasztják egymástól. A "tej" néven forgalomba hozott élelmiszer kizárólag tejet tartalmazhat, anélkül, hogy bármit hozzáadnának - mondja Bíró András, a Bonafarm Csoport szakembere.
Zacskós, üveges, palackos vagy dobozos?
A különböző csomagolások és kiszerelések inkább csak a tej tárolása és a csomagolóanyag újrahasznosítása szempontjából nyújtanak mást, de ugyanazt a tejet töltik beléjük. Kivételt ad ez alól a tartós UHT tej: felbontás nélküli hosszú, 6 hónapos eltarthatóságát speciális, hatrétegű kartondoboz, amely a fényt sem ereszti át, valamint az ún. aszeptikus (tehát steril, a fertőző anyagoktól biztonságos védelmet nyújtó.) töltési technológia biztosítja. De a rövidebb, 3-4 napos szavatosságú, pasztőrözött tejet akár zacskóba, műanyag palackba, dobozba is tölthetik.
Hogy mitől lesz finom a tej, mitől más az íze, meghatározza, hogy milyen fajtájú tehéntől származik, és az mit eszik. A tehén a takarmányból és vízből "csinálja" a tejet, tehát meghatározó, hogy milyen összetételű és minőségű a takarmány. Ha például nyári időszakban több répát, füvet adunk a teheneknek az a tej ízén is erősen érezhető lesz. A tehén fajtája is meghatározza a tej ízét, így például a Bonafarm-telepein élő holstein-frízek vékonyabb, de több, míg pl. a jersey fajtájú tehenek inkább kevesebb, de teltebb, zsírosabb tejet adnak - teszi hozzá Bíró András.