Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Sole-Mizo Zrt. szegedi üzemében - mely az egyik legnagyobb tejüzem Közép-Európában - történik a friss és fermentált termékek, a tartós tejek, a túró és a desszertek gyártása. Itt készülnek az ízesített tejitalok is, melyek 41%-kal piacvezetők a kategóriájukban, volumenértékesítés tekintetében. Bácsbokodon a natúr és füstölt sajtokat, grillsajtokat, a kashkaval és az ömlesztett sajtokat készítik többféle méretben és kiszerelésben. A csornai üzem ipari felhasználású exporttermékekre (pl. tejpor) szakosodott, de itt állítják elő a vajakat, vajkrémeket, illetve a sűrített tejet is. A Marcaliban található üzemből pedig a cég túródesszertje kerül a boltokba. Az export révén jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a vállalat Romániában is, ahol a készítményeket a cég saját leányvállalata értékesíti. A részvénytársaság ötödik üzeme Dél-Szerbiában található, mely a Sole márka termékeinek segítségével erősíti jelenlétét a balkáni régióban - hangzott el a a 15. Coop Rally versenyen.
Csípőtelek
A Bóly Zrt. csípőteleki tehenészeti telepe a Bonafarm Csoport legnagyobb tejtermelő gazdasága. A gazdaságos tejtermelés alapját a kiemelkedő genetikai háttérrel rendelkező, közel 3.000 db törzskönyvezett holstein-fríz adja. A genetikai potenciál növelésekor az elsődleges termelési tulajdonságok javítása mellett nagy hangsúlyt fektet a vállalat a másodlagos tulajdonságokra is. Így többek között a takarmányhasznosítási képesség és az állategészségügyi ellenállóképesség fejlesztésére is kiemelt figyelem jut, és folyamatos azon innovatív technológiai megoldások keresése is a Bóly Zrt.-nél, melyekkel még magasabb szinten tudják kiszolgálni a tehenek igényeit. Például az állatok viselkedésének, valamint egészségének nyomon követesére egy egészségmegfigyelő rendszert alkalmaznak a telepen, amelynek információi alapján a szükséges beavatkozásokat gyorsan és egyedre szabottan el tudják végezni. A magas szintű kiszolgálásnak köszönhetően az idei évben a tehenenként értékesített tej mennyisége előreláthatólag meghaladja majd a 12.300 kg-ot.
A magas szakmai szintű, fenntartható, alacsony környezetterhelésű termelés csak egészséges, stresszmentes környezetben és jólétben élő állatállománnyal valósítható meg. Mindezt szem előtt tartva épült meg 2012-ben a csípőteleki telep, mely Közép-Európa egyik legmodernebb tehenészeti telepe. A telepen két 1.100 férőhelyes termelő istálló és egy 500 férőhelyes szárazonálló istálló található. Az épületek tervezésekor az elsődleges szempont a tehenek komfortérzetének biztosítása volt, ezért nagy légterű istállók kerültek kialakításra, ahol az állatok homokkal almozott boxokban pihenhetnek. A teheneket GMO-mentes takarmánnyal etetik, melyet műgyantával ellátott etetőasztalról vehetnek fel, míg vízigényüket bő vízhozamú, télen temperált itatókból elégíthetik ki. A nyári hőstressz tejtermelésre gyakorolt negatív hatásainak csökkentése érdekében ventilátorokat alkalmaznak a telepen, valamint zuhanyfejeken keresztül bespriccelt vízzel hűtik le a teheneket. Az istállók falán mozgatható függöny található, amely hideg, szeles időjárás esetén kellő védelmet nyújt. A trágyát az istállókból öblítéses rendszerrel, a lehető legkisebb stresszt okozva távolítják el. A teheneket naponta 3 alkalommal fejik meg, és a fejőházba vezető utat egy gumimatrac-borítású folyosón teszik meg az állatok. A fejés egy 72 állásos karusszelen történik, mely során - hasonlóan a többi munkafolyamathoz - szintén a stresszmentes környezet garantálására törekszenek a telepen. A Csípőteleken megtermelt tej teljes egészében a Sole-Mizo Zrt. GMO-mentes termékportfóliójához biztosít alapanyagot.