Újabb áremelés: durván drágulhat az egyik alapélelmiszerünk, ez fájni fog

Újabb áremelés: durván drágulhat az egyik alapélelmiszerünk, ez fájni fog

agrarszektor.hu
Az európai vajárak rekordmagasságba emelkedtek az elmúlt hónapokban, ami komoly kihívás elé állítja a pékeket és cukrászokat a karácsonyi szezon közeledtével. A magas árak hátterében az erős kereslet, a szűkös készletek és a tejfeldolgozók termelési preferenciái állnak. Az áremelkedés várhatóan a fogyasztói árakban is megjelenik majd - írta a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron kereskedtek az európai vajjal a világpiacokon, ami 83%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Bár Ausztráliában és Új-Zélandon is emelkedtek az árak, ott nem érték el a nyári csúcsokat. Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója szerint míg a nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, a kistermelőkre jelentős hatással lesz az áremelkedés.

Az áremelkedés elkerülhetetlen

- nyilatkozta Boivin.

A globális tejtermelés 2023-ban csökkent a világ legtöbb részén, beleértve Európát, az Egyesült Államokat és a legnagyobb tej- és vajexportőr Új-Zélandot. Ennek oka az alacsony árak és a magas takarmányköltségek voltak, amelyek sok tejtermelőt elriasztottak.

Az Európai Unióban 2023 januárja és 2024 júliusa között 0,7%-kal nőtt a tejtermelés, miközben a vajtermelés 1,6%-kal csökkent, a sajttermelés pedig 3,2%-kal emelkedett. Az Egyesült Államokban az USDA 15%-kal magasabb vajárat prognosztizál 2024-re az előző évhez képest. A magas árakat részben a tejelő teheneket érintő betegségek - köztük a kéknyelv-betegség és az epizootikus vérzéses betegség (EHD) - nyugat-európai terjedése is befolyásolja. Az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járványok egyelőre nem voltak jelentős hatással az országos tejtermelésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?