Elsorvasztják az élelmiszeripart a különadók

agrarszektor.hu
Több mint 50 milliárdos pluszteher a különadók miatt. Leginkább az édesipar, a húsipar és az üdítőgyártás fizet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak a különadók a hazai élelmiszeripari vállalkozásoknak. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint az iparág a pluszterhek miatt évtizedes versenyképességi lemaradásba kerülhet.

Az Éfosz elemzése szerint az ágazatot az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók, amelyek együttesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak. Az élelmiszeripart a költségek áthárítása miatt a bankadó, a telekommunikációs adó is sújtja, emellett az energetikai cégeket és a bolti kiskereskedelmet terhelő különadókat is megfizette az ágazat, ráadásul 2011-ben bevezették a népegészségügyi termékdíjat (NETA).

Az élelmiszeripar a többletterheket nem tudja az árakban érvényesíteni, ezért beruházások maradtak el, vagy tolódtak későbbre, miközben a különadók bevezetése óta 3200 ember veszítette el a munkáját az ágazatban. A legnagyobb teher az édesipar, a húsipar és az üdítőgyártás cégeit sújtja, de drámaian csökkent a tejipar jövedelmezősége is. Az ágazatban gyakorivá váltak a tulajdonosváltások és a csődök, továbbá rendkívül alacsony a beruházások mértéke.

Az elemezés szerint a különadók mértéke folyamatosan növekszik, tavaly már 27 milliárd forint volt a teher, felerősítve a kiskereskedelmi forgalom hatodik éve tartó csökkenésének negatív hatását. A magyar élelmiszeripar versenyképességét jellemzi, hogy a 2004-es uniós csatlakozás előtt még 90 százalék felett volt a Magyarországon előállított termékek aránya a polcokon. Ez mára 65 százalék körüli szintre süllyedt.

Nyolcszorosára emelkedett 2010-ről 2011-re az érintett vállalkozások vesztesége, az élelmiszeripari cégek által fizetett társasági adó, az árbevétel pedig arányosan 2003-óta a harmadára csökkent. Az élelmiszeripar kiemelt szerepet játszik a magyar mezőgazdasági termékek piacra juttatásában, így a szektor teljesítményének mérséklődése a magyar gazdaság leginkább növekedésképes szektorát, az agráriumot is visszahúzza - állapítják meg az összegzésben.

A magyar élelmiszergazdaság jövőjét illetően meghatározó szerepe lesz annak, hogy az ágazat 2014-2020 között mekkora összegű és milyen célokra felhasználható európai uniós forrásokhoz juthat majd hozzá. Az ÉFOSZ a magyar élelmiszeripart képviselő szakmai szervezetként felajánlja együttműködését a kormányzat számára egy olyan élelmiszergazdasági stratégia megalkotásához, amely az uniós források minél nagyobb arányú bevonásával és a különadók mérséklésével megalapozhatná az ágazat hosszú távú versenyképességét, és megállíthatná a magyar élelmiszerek térvesztését - tartalmazza a tájékoztató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?