Meghökkentő adat: ennyi a nyeresége a cégnek, amit Andrej Babis alapított

MTI
Tavaly 63,5 százalékkal 1,67 milliárd koronára csökkent éves szinten a cseh Agrofert holding nyeresége. A bevételek 400 millió koronával 157,5 milliárd koronára emelkedtek - közölte a CTK hírügynökséggel szombaton Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. Az Agrofertet Andrej Babis jelenlegi cseh kormányfő alapította a kilencvenes években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A főleg vegyiparban és élelmiszeriparban aktív holding nyereségcsökkenésének legfőbb oka, hogy tavaly nagyon gyengén teljesített a tulajdonában lévő német Lieken pékipari csoport. Az Agrofert nyereségének csökkenése már harmadik éve tart: 2016-ban 9,6 százalékos, 2017-ben pedig 38 százalékos volt a visszaesés.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Agrofertet Andrej Babis hozta létre a kilencvenes években és 2017 februárjáig ő volt a holding egyetlen tulajdonosa. Miután 2016 végén Babis miniszterelnök lett és Csehországban "személyére szabva" megszigorították az összeférhetetlenségi törvényt, amelyet a sajtó "lex Babis"-nak keresztelt el, a válalkozóból lett politikus a holding részvényeit egy vagyonkezelő alapba helyezte.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az Európai Bizottság ellenőrei azonban az idei év elején megtartott vizsgálataiknál megállapították, hogy Babisnak továbbra is befolyása van a holdingra, befolyásolni tudja az uniós támogatások elosztását, ezért összeférhetetlenség van politikai és vállalkozói tevékenysége között.  Csehországnak az Európai Bizottság könyvvizsgáló jelentésére szeptember 21-ig kell hivatalosan válaszolnia. Amennyiben beigazolódnának a könyvvizsgáló jelentésben megfogalmazott kifogások, a cseheknek mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetniük az Európai Uniónak. Ezt a támogatási összeget az elmúlt években az Agrofert cégei vették fel. Andrej Babis a bírálatokat elutasította, s azt állítja, Csehországnak semmit sem kell majd visszafizetnie az EU-nak.

Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Az Agrofert a legnagyobb cseh élelmiszeripari, és a második legnagyobb vegyipari csoport. Komoly tulajdona van az erdőgazdálkodásban és a médiában is. A tavalyi év végén az Agrofertnek mintegy 33 ezer alkalmazottja volt, ebből 22 ezer Csehországban. A holding Magyarországon, Szlovákiában és Németországban is tevékenykedik. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?