Ellenállnak a gazdák Brüsszel tervének - bekeményítettek a termelők

Ellenállnak a gazdák Brüsszel tervének - bekeményítettek a termelők

agrarszektor.hu
Az Európai Unió mezőgazdasági stratégiai párbeszédének eredményei komoly feszültséget okoztak az agráriumban. Bár Ursula von der Leyen bizottsági elnök sikerként könyvelte el a hét hónapos egyeztetéssorozatot, a legnagyobb európai agrárlobbi szervezet, a Copa-Cogeca keményebb álláspontot képvisel a jövőben - írja a Politico.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Amikor Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, bemutatta az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló Stratégiai Párbeszéd következtetéseit a múlt hónapban és úgy tűnt, hogy ez egy PR-győzelem. A hét hónapos fórum az agrár-élelmiszer politikáról felháborodotta a civil szervezeteket, miközben látszólag egy kiegyensúlyozott jelentést hozott, amelyből a jogalkotási ötleteket lehet meríteni.

Ez a siker azonban valószínűleg rövid életű lesz. A Copa-Cogeca - Európa legnagyobb és legbefolyásosabb mezőgazdasági lobbija - szigorítja álláspontját, tudta meg a POLITICO. A csoport nemzeti tagjai felháborodtak a párbeszéd végső ajánlásai közül néhányra, különösen a növényi alapú étrendek népszerűsítésére vonatkozó javaslatokra. A tagok egy hónapon át folyamatosan támadták a Copa-Cogeca elnökségét, a szervezet pedig erősíteni akarja tárgyalási pozícióját az Európai Agrár-élelmiszer Tanácsban (EBAF), amely a Stratégiai Párbeszéd javasolt utódja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Stratégiai Párbeszédben mindössze öt gazdálkodó volt a 29 résztvevő közül

- írta a Copa-Cogeca egy szeptember 20-i levelében. Hozzátették:

A Tanács legalább felének a mezőgazdaságot képviselő résztvevőkből kell állnia, és a Copa-Cogeca erősebb jelenlétet kell, hogy kapjon más szereplőkhöz képest.

A csoport emellett arra is felszólított, hogy vegyenek fel olyan szervezeteket, amelyek állattenyésztési és növénytermesztési ágazati szervezeteket, inputokat és mezőgazdasági gépeket képviselnek, valamint a gyors tempójú, bizalmas, személyes találkozókról áttérjenek egy lassabb, átláthatóbb és szervezetek által vezetett formátumra.

Amire valóban fókuszálnunk kell, az az, hogy működjön a gazdák számára, mert véleményem szerint ez volt a párbeszéd eredeti célja

- mondta Jan Doležal, a cseh AKČR agrárkamara elnöke. A jövőre nézve "dolgozni fogunk a tárgyalási pozíciónk javításán"  tette hozzá.

A gazdák EBAF-ba való beillesztése valószínűleg egyoldalú hatalomátvételként lesz értelmezve, ami megszakítja a törékeny tűzszünetet, és ismét turbulenciába sodorhatja Európa mezőgazdasági élelmiszer-szektorát. Ha figyelembe vesszük azokat európai törvényhozókat és a fővárosokat, akik felháborodtak, hogy kizárták őket a folyamatból, akkor von der Leyen mezőgazdasági tárgyalásainak eredményei valószínűleg rövid életűek lesznek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A stratégiai párbeszéd a januári bejelentése óta zökkenőmentesen zajlott. A résztvevők titoktartási kötelezettsége miatt nehéz volt megítélni, hogyan állnak a dolgok, de mindenki viszonylag elégedettnek tűnt. Nem történt jelentős szivárgás, a résztvevők dicsérték a konstruktív légkört és az optimista kilátásokat. Augusztus végére a tárgyalások a végső fázisba léptek. Amikor a 100 oldalas jelentés szeptember 4-én megjelent, mindenki a győzelmet igyekezett kihirdetni. A civil szervezetek hangsúlyozták, hogy a jelentés támogatja az EU nemrégiben elfogadott természet-helyreállítási törvényét. A fogyasztói csoportok ünnepelték az élelmiszercímkézés és a tisztességes árképzés szakaszait, a fiatal, biogazdálkodású és kisgazdálkodók kiemelték az EU mezőgazdasági költségvetésének és a Közös Mezőgazdasági Politika (KMP) reformjára vonatkozó részeket.

A Copa-Cogeca azonban nehezen tudta népszerűsíteni a jelentést az unióban. A Coldiretti, Olaszország legnagyobb gazdálkodói szakszervezete „igazán veszélyesnek” minősítette a KMP kisebb gazdálkodók előnyben részesítésére vonatkozó ajánlását. „Ezt egyáltalán nem tetszik” – mondta a holland LTO vezetője a diéták dekarbonizálásának szükségességéről. A német gazdák szövetségének (DBV) elnöke úgy vélekedett, hogy a szöveg „messze elmarad a várakozásoktól”. Franciaország FNSEA szakszervezete csendben maradt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A héten a Copa legtöbb tagja a budapesti mezőgazdasági konferencián vett részt.

Volt elégedetlenség egyes részekkel, különösen a diétákra és az alternatív diéták, valamint a növényi fehérjék figyelembevételére vonatkozóan. Lényegében bármi, ami ellentétes a szarvasmarhatartással kapcsolatos álláspontunkkal

- mondta egy résztvevő, aki névtelenséget kért. Két nappal a jelentés közzététele után négy Copa-tag a Visegrádi országokból – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – egy erősen kritikus levelet írt a titkársághoz. A levélben azt követelték, hogy a Copa-Cogeca utólag utasítsa el a jelentés következtetéseit és teljesen vonja vissza magát a Stratégiai Párbeszédből. A csoport vezetősége próbálta csitítani a kedélyeket. A Copa elnökségi ülésén szeptember 26-án biztosították a szakszervezeteket, hogy a dokumentum csak egy kiindulási pont.  A POLITICO által megkérdezett egyik résztvevő azt mondta, hogy a csoport bátortalanságot mutatott a párbeszéd során és a jelentés támogatása nem könnyen vonható vissza. Von der Leyen azt szeretné, hogy a jelentés irányt mutasson a jövőbeli jogszabályoknak, és kifejezetten megbízta kijelölt mezőgazdasági biztosát, Christophe Hansen, hogy kövesse a javaslatait.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenlegi helyzet

Nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy a Copa-Cogeca továbbra is kiléphet-e a jövőbeli tárgyalásokból. A titkárság a POLITICO-hoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott:

a Stratégiai Párbeszéd egy jelentés, nem pedig egy jogilag kötelező érvényű megállapodás, így az általános kilépés kérdése nem érvényesül

Doležal, a cseh mezőgazdasági vezető egyet értett ezzel a gondolattal. Doležal, a visegrádi levél négy aláírójának egyike azt mondta a POLITICO-nak, hogy „nem hiszem, hogy ez ténylegesen szóba kerül”, mivel a Copa-Cogeca ezt követően küldött levele a bizottságnak megnyugtatta. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?