Százmilliárdok hiányoznak az agráriumból - ki teszi bele ezt a pénzt?

Százmilliárdok hiányoznak az agráriumból - ki teszi bele ezt a pénzt?

agrarszektor.hu
Az elszálló energiaárak, a dráguló termények, az aranyáron mért műtrágya és az aszály hatásai miatt döbbenetes forgóeszköz-igény jelentkezik az élelmiszertermelésben, amelynek pótlása a termelőkre és a finanszírozói háttérre vár. Nehezíti a helyzetet az, hogy a kamatemelkedés révén a banki forrás bevonása is lényegesen drágább, mint korábban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alaposan megváltozott körülöttünk a világ néhány év leforgása alatt, hiszen az olcsó források kegyelmi időszaka és az aránylag kiszámítható, tervezhető piaci folyamatok után ma kirívó kamatemelkedéssel, hektikus nyersanyag-piacokkal és korábban nem látott mértékben megdráguló energiával kénytelen szembenézni minden gazdasági szereplő. Nincs ez másként a mezőgazdaságban és élelmiszerfeldolgozásban sem, az agrobiznisz ráadásul mintha kifejezetten érintett lenne több szempontból is.

A műtrágya ára elszállt, a szemestakarmány régóta nem látott árszinteket ostromol, a tömegtakarmány az aszály miatt korlátozott mennyiségű, és ezért szintén drágábban beszerezhető, az energia ára, mint már említettük, kilőtt az elmúlt egy évben, ráadásul a kiskereskedelmet sújtó különadók és a fogyasztók vásárlóerejének csökkenése miatt az üzletláncok is igyekeznek a szokásosnál is keményebben tárgyalni.

Az ágazat finanszírozásáról, mindenekelőtt a forgóeszköz-finanszírozásról szól az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének mostani adása, amelyben vendégünkkel, Hollósi Dáviddal, az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. 

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?