Megunták a magyarázkodást a szlovák húsosok

Inkább nevet váltottak és Kaiser Foodként folytatják a magyar húspiacon.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az év elejétől Kaiser Food Kft.-re változtatta nevét a szlovák Penta-csoporthoz tartozó Debreceni Csoport Húsipari Kft. A névcserét az indokolta, hogy a vállalat Debrecenben már régóta nem gyárt termékeket, ezért a névhasználat miatt állandó magyarázkodásra kényszerült. A tulajdonosok több hazai telephelyet is eladtak az utóbbi időszakban, de nem kívánnak kivonulni Magyarországról.

Januártól Kaiser Food Kft. néven működik tovább a Debreceni Csoport Húsipari Kft., amely a szlovák Penta tőkebefektető társaság érdekeltségébe tartozik. A Penta a közép-európai Carnibona hústermelő holdingon keresztül hajtotta végre eddigi akvizícióit a magyar piacon.

A névváltás oka, hogy a vállalat az utóbbi időszakban a névhasználat miatt állandó magyarázkodásra kényszerült - közölte az agrarszektor.hu-val Benedek László ügyvezető igazgató. A cég ugyanis Debrecenben már régóta nem gyárt termékeket, sőt ottani telephelyét több mint egy éve el is adta. A tulajdonosok ezért döntöttek a változtatás mellett, és határoztak arról, hogy a társaság felveszi a magyar piacon jól csengő Kaiser Food nevet.

Sok céget vettek nagy lendülettel

A Penta a Debreceni Hús Zrt.-t - a szolnoki Szole-Meat Kft.-vel és a békéscsabai Csabahús Kft.-vel együtt - még 2008-ban vásárolta meg Román Gyula addigi tulajdonostól, majd hozta létre e cégekből a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-t A csoport 2010-ben megvette az abdai és mosonmagyaróvári telephelyű Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. is, amelyet 2011-ben szintén magába olvasztott. A mostani névválasztás tehát nem önkényes, hiszen a Kaiser Food márka a vállalat tulajdonában van.

Az akvizíciók után a tulajdonosok a debreceni és a mosonmagyaróvári húsüzemet még 2011-ben bezárták, 2012-ben pedig Abdán is leállították a termelést. A debreceni telephely eladása után a cég tavaly év végén osztrák-török befektetőknek értékesítette az abdai ingatlant, és most előrehaladott tárgyalásokat folytat a mosonmagyaróvári telephely eladásáról is.

Szó sincs arról, hogy kivonulnának

Az ingatlanok értékesítése nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok ki akarnának vonulni Magyarországról, sőt a megmaradó szolnoki és békéscsabai üzemekben erősíteni kívánják a termelést - közölte Benedek László. Ehhez alapot ad, hogy a cég tavaly a felére faragta le két évvel ezelőtti veszteségeit, az idén pedig már nyereség szerepel üzleti tervében.

A vállalat tavaly belföldön 12 ezer, a külpiacokon 2 ezer tonna hústerméket értékesített, és ezzel 18 százalékkal növelte eladásait, miközben a teljes hazai húspiac például 5 százalékkal szűkült. Benedek László szerint a növekedés hátterében az áll, hogy a végrehajtott beruházások nyomán javult a termékminőség, illetve a társaság az élelmiszerláncoktól saját márkás termékek gyártására is megbízásokat kapott.

Szépen nőtt az árbevétel is

Az eladások bővülésével a cég 20 százalékkal, összesen 9 milliárd forintra növelte tavalyi bevételeit. A 12 ezer tonnás belföldi értékesítéssel 7-8 százalékos részesedést mondhatott magáénak a 160 ezer tonnás éves forgalmú hazai húskészítmény-piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?