Elképesztő beruházás Tamásiban: itt a magyar húsos cég legújabb dobása

Elképesztő beruházás Tamásiban: itt a magyar húsos cég legújabb dobása

agrarszektor.hu
A Tamási-Hús Kft. év végéig megvalósítja, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesíti. Kiss András, a vállalat energetikai mérnöke elmondta, zöld törekvéseik keretein belül megszüntetik a földgázfüggőségüket, a villamosenergia-fogyasztás egy tetemes részét napelemparkkal váltják ki, decembertől pedig 38 százalékkal csökkentik a műanyag-felhasználást is. A hosszú távú tervek közt szerepel az is, hogy a tamási önkormányzat termálvíz hálózatába bekapcsolódjanak és a település más cégeivel energiaközösségeket alkossanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyárak működése során elkerülhetetlen, hogy közvetlen vagy közvetett módon szén-dioxidot, vagy egyéb üvegházhatású gázokat termeljen, így jelentős méretű karbonlábnyomot hagyhatnak maguk után. A Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. az elmúlt években széles körben igyekezett olyan beruházásokat és fejlesztéseket végrehajtani, amelyek a zöldebb termelés irányába mozdítják el a vállalat működését - olvasható a közleményben. Kiss András tájékoztatásosból az is kiderült, ennek részeként a cég 2023-ra teljes mértékben eléri a karbonsemlegességet úgy, hogy a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A támogatott projektek a legmagasabb klímavédelmi sztenderdek szerint kerültek minősítésre így biztosítani tudják, hogy megvalósításuk során ugyanolyan mértékben csökkentik az üvegház hatású gázok kibocsátását, mint a vállalat gyártáshoz köthető karbonlábnyoma. A zöldítéshez kapcsolódik az is, hogy 2022 decemberére 38 százalékkal sikerült csökkenteni a műanyag-felhasználást az előző évhez képest, de ide sorolható egyebek mellett a 2023-ban megvalósítandó napelem-telepítési törekvések is.

Jelenleg gőzerővel zajlik a tervezés és folyamatban van a napeleme park elhelyezésének megoldása is. A tervek szerint 3 gigawattóra éves mennyiséget tudnánk kitermelni, ami kiváltaná a villamosenergia-fogyasztásunk 25 százalékát. Ez jelentős mérföldkő lesz az energetikai önállósodás irányába

- közölte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bejelentette azt is, hogy a Tamási-Hús Kft. megszünteti a földgázenergia-függősét és átállnak propán-bután tüzelésű működésre. Ugyan ez nem óriási beruházás, de komplikált folyamat, aminek kifutása jövő nyárra várható, azaz ekkorra tudnának teljesen leválni a vezetékes földgázról, amit a jelenlegi geopolitikai helyzetben nagyon indokoltnak tartanak. A pébégáz a kőolajbányászat mellékterméke, aminek ugyan ment fel szintén az ára, stabilabb és kiszámíthatóbb a beszerzése. Ami a jövőbeli terveket illeti, Kiss András arról beszélt, Tamásiban az önkormányzat rendelkezik fűtési célra is használható termálvíz-hálózatra, és tárgyalnak arról, hogy ezt kiterjesszék a cégre is. Szintén megcélozták azt is, hogy a település más cégeivel energiaközösséget alkossanak, így el lehetne érni, hogy amikor az egyik fogyaszt, a másik termel, és jóval költséghatékonyabb és környezetbarátabb lehetnek a működtetés.

Címpakép forrása: Tamási-Hús Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?