Annyi német mond le erről az élelmiszerről, hogy egyre többen aggódnak

Annyi német mond le erről az élelmiszerről, hogy egyre többen aggódnak

agrarszektor.hu
Nagy változáson megy keresztül a németországi húsipar, mert egyre kevsebb hús fogy, a feldolgozók pedig nem tudják kihasználni kapacitásukat. Az iparág egyik meghatározó szereplője, a holland Vion teljes németországi üzletágát be szeretné zárni. Ezzel párhuzamosan hódit a húspotló élelmiszerek piaca, a 2019-es adatokhoz képest több, kint dupájára nőtt ezen termékek előállításának mennyisége. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Németországban egyre kevesebb húst fogyasztanak, ezért vannak olyan húsipari cégek, melyek feladják jelenlétüket az országban.

Terveink szerint a jövőben főleg a Benelux-államokbeli termelésünkre koncentrálunk

- válaszolta júniusban a németországi vágóhídüzletág eddigi egyik legbefolyásosabb szereplője, a Vion vezérigazgatója, Ronald Lotgerink arra a kérdésre, hogy miért vonulnak ki szinte teljesen a német piacról. A döntés még meglepőbb a vállalat szervezeti struktúráját tekintve: a Vion Németországban 16 gyártóüzemet működtet – miközben az anyaországban, Hollandiában csak feleannyit - írja cikkében a HVG.

A Handelsblatt bennfentes értesülésre hivatkozva azt írta, a Vion "kényszerűségből" adja el németországi üzemeit. Ezt az eredmények is jól mutatják: 2022-es pénzügyi évben a cégcsoport vesztesége 108 millió euróra nőtt a korábbi 29 millió euróról. A 90 évvel ezelőtt alapított Vion napjainban a világ egyik legnagyobb nemzetközi húsipari vállalata, de Németországban harmadik helyen áll, a Westfleisch és a Tönnies-csoport mögött. Az elmúlt években a cég neve többször is negatív hírekkel állt összefüggésben, például rossz higiéniás körülményekkel, állatkínzással és egyebekkel vádolták a vállalatot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Csökkenő húsfogyasztás

Nem csak a Vion-csoport, hanem számos másik húsipari vállalat is jelentős bevételcsökkenésről számolt be. Úgy gondolják, hogy ennek egyik oka a németek átrendeződő étkezései szokásaiban kereshető.

Németországban az emberek egyre kevesebb húst fogyasztanak. A Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) előzetes adatai szerint az egy főre jutó éves húsfogyasztás 2023-ban 51,6 kilogrammnál járt, vagyis a korábbiakhoz képest újra 430 grammal csökkent

- nyilatkozta a Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) munkatársa, Silke Restemeyer.

 A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint, a húspótló termékek piacán ezzel párhuzamosan bővülés figyelhető meg. Az jól látszik, hogy a vegetáriánusok és a vegánok nem akarják nélkülözni a "húsélményt". Egyes felmérések szerint a németországi vállalatok 16,6 százalékkal több húspótlót állítottak elő mint az előző évben, a 2019-es adatokhoz képest pedig több, mint a duplájára nőtt ezen termékek termelése. 

Susanne Abe, a Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Hivatal munkatársa a húsmentes táplálkozás térnyerését az ökológiai szempontok iránti megváltozott szemlélettel magyarázza:

Egyre több emberben tudatosul, hogy a nagy húsfogyasztás milyen károsan hat nemcsak az egészségünkre, hanem az éghajlatra és a természetre is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Többrétű probléma

Az átváltozó fogyasztói szokások mellett a nagyvállalatok azt is megérzik, hogy az afrikai sertéspestis miatt néhány ázsiai országban behozatali tilalmat rendeltek el. Ebbe a régióba sok Európában nehezen értékesíthető terméket exportáltak, például a Kínában nagy csemegének számító sertésfület. Az oroszországi szankciók és a Kínával vagy Oroszországgal kapcsolatos kereskedelmi viták is merőben meghatározzák a húsfeldolgozók gazdasági mutatóit. A kínai kereskedelmi minisztérium Június 17-én bejelentette, hogy dömpingellenes vizsgálatot kezdett az uniós országokból importált sertéshússal kapcsolatban.

A vállalatok életét a folyamatosan változó és új állategészségügyi előírások sem könnyítik meg. Nemcsak az EU diktálja ezeket szabályokat, hanem maga Berlin is. Cem Özdemir mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter szerint kevesebb állatot kell tartani, azokat viszont nagyobb helyen és minél kíméletesebben kell tenyészteni. Azonban ha csökken az állattartás, akkor a vágóhidakra is kevesebb munka, illetve bevétel jut.  Az ország húsipari szereplői attól tartanak, hogy más, a németországinál kevesebb és kevésbé szigorú előírással sújtott piacok - például a spanyol vagy a lengyel - beszállítókként jelentkezhetnek, és még inkább kiszoríthatják a német vállalatokat a hazai piacról. Mindeközben a német vágóhidak sorra jelentik be, hogy csökkentik munkavállalóik számát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Több cég is kivonulhat?

Szakértők szerint a német húsfogyasztás az elkövetkezendő időben még jobban megrendül majd. Egy másik, szintén élvonalbeli nagy, dán húsipari vállalat, a a Danish Crown szintén elhagyhatja Németországot, bár maguk a dánok ezt egyelőre cáfolják:

A konkurencia ezt szeretné ugyan, de maradunk Németországban

- nyilatkozott a cég szóvivője. A vég 2023-ban jelentősen, körülbelül harmadával csökkentette vágóhídjainak kapacitását, bár ezt korábban beharangozták. A cég kommentárja szerint a termeléscsökkenés oka, hogy Németországban már a tavalyi évben is egyre kevesebb volt a levágásra tenyésztett állat. Az iparág továbbra is folyamatos mozgásban van, a Vion pedig saját gyárbezárásaival kapcsolatban azt nyilatkozta:

 a konszolidációs folyamat még nem zárult le Németországban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?