Jó hír! - Nem valószínű, hogy drágul a kenyér

agrarszektor.hu
Várhatóan nem drágul az új búzából készült kenyér, mert a molnárok nem emelik a liszt árát, és az egyéb költségelemek sem kényszerítenek ki kenyéráremelést. Igaz, árcsökkenés sem valószínű, mert a sütőipari árviszonyok stabilnak tűnnek. A Magyar Pékszövetség az óbúzából készült liszttételek teljes kifuttatása után, szeptember második felében ígér konkrétumokat a várható árakról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy a valószínűsége annak, hogy a molnárok nem emelik az új búzából készült liszt árát - értesült az agrárszektor.hu. Ennek oka, hogy a malmi búza 45-50 ezer forint közötti tonnánkénti felvásárlási árai megegyeznek az egy évvel korábbiakkal, másrészt a malmok közötti nagy verseny sem teszi lehetővé a lisztárak növelését. A feldolgozók inkább arra törekednek, hogy szinten tartsák a mára kialakult lisztárakat, amelyek az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az ötven kilogrammos, zsákos kiszerelésnél kilónként 75 forint körül mozognak.

Nem csak a liszt, hanem az egyéb alapanyagok és az energia ára is stabilnak tűnik - közölték az agrárszektor.hu-val sütőipari vállalkozók. Ezért szerintük az valószínűsíthető, hogy az új búzából készült kenyérnél nem lesz szükség áremelésre, igaz, árcsökkenés sem várható. Egyébként az idén - a kedvező időjárás miatt - a gazdálkodók sokkal jobb minőségű búzát takarítottak be a tavalyi extrém eredményekhez képest, de a nagyobb kínálat nem vezetett árcsökkenéshez, mert a hazai árakat döntően a nemzetközi gabonapiaci események határozzák meg.

Már megjelent az új búzából készült liszt a piacon, de a sütőipari cégeknek régi készleteik is vannak - közölte Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Szerinte a "régi lisztek" kifuttatása után lehet majd megállapítani, hogy az kenyérpiaci árviszonyok miként alakulhatnak. Így leghamarabb szeptember második felében lehet majd konkrétumokról beszélni - tette hozzá az elnök.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?