Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Vissza kell utasítani azokat az állításokat, amelyek szerint a vöröshúsok és a szalonnaféleségek fogyasztása rákkeltő hatású lehet - cáfolta Fazekas Sándor a parlamenti mezőgazdasági bizottság mai ülésén a WHO jelentését. Mint ismert, a világszervezet rákkutató ügynöksége egy tanulmányban arra hívta fel a figyelmet, hogy a feldolgozott hústermékek és a vöröshúsok - így például a sertés a marha vagy a juh - fogyasztása is rákkeltő lehet.
A miniszter szerint a WHO megállapításai mögött "más húslobbi erőkifejtése húzódik meg". Ugyanakkor bízik abban, hogy tisztázódik a helyzet - szögezte le a bizottsági ülésen.
A piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) felháborítónak nevezte a rákkutató ügynökség jelentését. A húsfeldolgozókat képviselő Hússzövetség, illetve a hatóságként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a mérsékelt húsfogyasztás biztonságos.
A WHO tanulmányának negatív következtetései nem kedveznek a hazai húságazati szereplőknek, akik régóta jövedelmezőségi gondokkal küszködnek. Ugyanakkor az elmúlt időszak pozitív fejleménye volt, hogy az állatállomány növekedésnek indult, a Földművelésügyi Minisztérium pedig a sertésszektor számára külön fejlesztési stratégiát is kidolgozott. Ezért most különösen rosszul jönne a hazai húságazat számára, ha a vásárlók - akár részben is - elfordulnának a hústermékektől, és a húsfogyasztás tovább csökkenne.