Kimondta az ENSZ: a kevesebb húsfogyasztás csökkentheti egy világjárvány kockázatát

Kimondta az ENSZ: a kevesebb húsfogyasztás csökkentheti egy világjárvány kockázatát

MTI
A húsfogyasztás visszaszorítása segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát amellett, hogy hozzájárul a környezet megóvásához is - közölte az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), a Chatham House londoni agytröszt új tanulmányának bejelentésével párhuzamosan.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakemberek szerint, ha az emberiség tovább pusztítja a bolygó ökoszisztémáit, akkor veszélybe kerül a világ élelmiszerellátása. Annak biztosítása érdekében, hogy a biológiai sokféleség hanyatlása ne gyorsuljon, muszáj elmozdulni a növényi alapú táplálkozás felé. Több földterületnek kell védettséget biztosítani, és a mezőgazdasági gyakorlatoknak is környezetbarátabbá kell válniuk. Az elmúlt évtizedekben kialakított szántóföldek és legelők miatt ugyanis számos állat természetes élőhelye veszett oda.

Az állatok milliárdjainak tenyésztése világszerte súlyosan károsítja a környezetet, a biológiai sokféleség hanyatlását okozza és olyan mértékű üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, amely felgyorsítja a globális felmelegedést

- húzta alá Jane Goodall világhírű brit főemlőskutató az UNEP közleményében.

A londoni Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - friss jelentése szerint 1970 óta a világ elvesztette természetes ökoszisztémáinak felét és a vadon élő állatok átlagos populációmérete 68%-kal csökkent. A szakemberek szerint ugyanakkor ha például világszerte visszaállítanák eredeti állapotukba azokat az erdőket, amelyeknek a helyén ma legelők terülnek el, akkor ezek az erdők 72 milliárd tonna szén-dioxidot tudnának elraktározni, ami a világ nagyjából hét évnyi károsanyag-kibocsátásával megegyező mennyiség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06