Veszélyesen nő az éhezés a világban

Veszélyesen nő az éhezés a világban

agrarszektor.hu
Továbbra is megoldatlan a világon az éhezés problémája, amely nagyon fontos morális és biztonsági kihívást jelent – hangzott el csütörtökön a Kereskedelmi Világszervezet által Genfben megrendezett ülésen. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója ötpontos javaslatcsomagot mutatott be az eseményen - számol be a szervezet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

- mondta Qu Dongyu, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója ma a Kereskedelmi Világszervezet által Genfben megrendezett, a kereskedelmi segélyek globális felülvizsgálata során tartott magas szintű ülésen. A tisztességes kereskedelmi gyakorlatok a befogadó és méltányos növekedés előmozdításának részét képezik - mondta, megjegyezve, hogy a kereskedelemnek természeténél fogva kiegészítő jellegűnek kell lennie.

Nem csak aggasztó, veszélyes a biztonságra is

A főigazgató Luc Magloire Mbarga Atangana kameruni kereskedelmi miniszterrel, Mathieu Guibolo Fanaa csádi kereskedelmi és ipari miniszterrel és más szakértőkkel közösen tartott előadást. A vita középpontjában az állt, hogy a kereskedelempolitika hogyan válhatna a globális élelmezésbiztonsági célok elérését elősegítő tényezővé.

- mondta Atangana, aki szerint az egyértelmű és kötelező érvényű szabályok kulcsfontosságúak a fejlődő országok számára, és hangsúlyozta, hogy a kereskedelemösztönző segélyezési kezdeményezéseknek a kínálati oldal segítését és a termelés fejlesztését kell szolgálniuk, amely nélkül az infrastruktúra kevésbé értékes.

Az élelmezésbiztonság és a mezőgazdasági kereskedelem kiemelt szerepet játszott a háromnapos Aid For Trade konferencia szekcióüléseiben, amelyek közül többben a FAO tisztviselői is részt vettek.

Öt pontos javaslat

A főigazgató öt javaslatot tett a globális élelmezésbiztonság javítására, megjegyezve, hogy a FAO előrejelzései szerint 2030-ban még mindig közel 600 millió krónikusan alultáplált ember lesz.

  • Az első a növekedés támogatása a vidéki infrastruktúrába való befektetéssel, beleértve a szélessávú és pénzügyi szolgáltatásokat, utakat és raktárakat, hogy javuljon a kisbirtokosok piacra jutása, akik a világ élelmiszertermelésének nagy részét előállítják, és bár nagy magánbefektetők, de nem tudnak mindent egyedül megoldani.
  • A második a kutatásba, fejlesztésbe és innovációba való befektetés - mindezeket "minden kereskedelempolitika alapvonalának" részeként jellemezte -, hogy erősítsük az agrár-élelmiszeripari rendszerek ellenálló képességét és fenntarthatóságát, miközben csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, és elősegítjük az integrált és fenntartható vízgazdálkodást és vízhasználatot. "Ez az egyetlen módja annak, hogy kevesebből többet termeljünk" - mondta.
  • A harmadik kardinális pont az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentése.
  • Negyedik pontja az volt, hogy az előző célok elérésének legjobb módja az, ha a kistermelőkre és a kiszolgáltatott népességre összpontosítunk.
  • Ötödikként végül pedig erősebb globális együttműködésre és kormányzásra lesz szükség az élelmiszerbiztonságos és fenntartható világ eléréséhez.

Gondoskodnunk kell a saját bolygónkról, mielőtt túl késő lenne

- mondta a főigazgató.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?