Ezért vette meg: megint nagyot hasított Csányi óriási cége

agrarszektor.hu
Öt százalékkal, több mint 240 milliárd forintra növelte forgalmát 2015-ben a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. A cég így továbbra is vezeti a hazai agrárintegrátori piacot, konszolidált árbevétele pedig már meghaladta a 250 milliárd forintot. A vállalatnál egyedül a gépkereskedelmi forgalom csökkent, mert tavalyra kifutottak az uniós forrásokból finanszírozott 2014-es pályázatok, miközben újak nem jelentek meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb 5 százalékkal növelte 2015-ben forgalmát a hazai agrárintegrátori piac vezető vállalata, a nádudvari KITE Zrt. - derül ki a társaság beszámolójából. Ezzel a cég tovább erősítette pozíciót, miközben tavaly - egy 2013-ban kezdődött akvizíciós folyamat végeredményeként - Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonába került. Mint ismert, a leggazdagabb magyarnak tartott bankvezér a KITE-t a második leggazdagabbkánt emlegetett Bige László nagybefektető elől szerezte meg, aki a pétfürdői Nitrogénművek Zrt.-vel kívánta felvásárolni a céget.

A KITE elmúlt évi árbevétele 240,6 milliárd forintot tett ki, szemben a 2014-es 229 milliárddal. Ezzel párhuzamosan a cég adózás előtti eredménye kismértékben, 3,07 milliárd forintról 3,11 milliárd forintra nőtt. A vállalat konszolidált eredmény-kimutatása - amely a szekszárdi Alisca Agrárház 2010 Kft., a nádudvari KITE-PLANT Kft., a sajóbábonyi Ökoil Kft. és a lepsényi Mezőmag Agrárház Kft. adatait is tartalmazza - még nagyobb, 250,7 milliárd forintos tavalyi forgalmat mutat a 2014-es 236 milliárd forint helyett. A konszolidált adózás előtti eredmény viszont 4,6 milliárdról 3,2 milliárd forintra csökkent 2015-ben.

A nádudvari vállalat agrárintegrátorként mezőgazdasági inputanyagok - növényvédő szerek, vetőmagok, műtrágyák - forgalmazásával, illetve agrárgép- és alkatrész-kereskedelemmel és terményfelvásárlással foglalkozik. A cégnél külön üzletágat képez a kertészet, az öntözés és a környezetápolás-technika. Az árbevétel 48 százalékát az inputanyagok és alkatrészek, 22 százalékát a gépek, az öntözési eszközök és a környezetápolási termékek, 30 százalékát pedig a terménykereskedelmi ügyletek tették ki.

Az üzletágak közül a legnagyobb árbevételt, 73,2 milliárd forintot a terménykereskedelem hozta 2015-ben, amely így 8,2 milliárd forinttal nőtt 2014-hez képest. A változást nem a terményárak emelkedése, hanem a forgalmazott árumennyiség bővülése okozta. A KITE alapvetően repce, búza, napraforgó és kukorica kereskedelmével foglalkozik, amelyekből az elmúlt évben 773 ezer tonnát vásárolt fel, szemben a 2014-ben elért 699 ezer tonnával.

A KITE Zrt. üzletágainak árbevétele 2015-ben (milliárd forint)
Terménykereskedelem: 73,2
Növényvédő szer:           38,4 (47*)
Gépkereskedelem:          36,0
Műtrágya:                         29,0
Vetőmag:                           23,7 (29,1*)
Alkatrész:                          10,9
Kertészet:                            9,5
Környezetápolás:               2,9
Öntözés:                               1,6
Egyéb:                                   1,6

*leányvállalatokkal együtt

Az inputanyag-kereskedelemben a beszámoló szerint a KITE minden területen növelte forgalmát 2015-ben. Növényvédőszer-ágazata 38,4 milliárd (leányvállalatokkal együtt 47 milliárd), műtrágya-üzletága több mint 29 milliárd, vetőmag-ágazata 23,7 milliárd (leányvállalatokkal együtt 29,1 milliárd) forintos árbevételt ért el. Különösen nagy változás, hogy a társaság a műtrágya-piacon újra növelte eladásait, amelyek 2013 után csökkentek, mivel a cégért folytatott csatározások miatt az addig fontos partnernek számító Nitrogénművek és a KITE gazdasági kapcsolatai megszakadtak, sőt perek is indultak a két vállalat között.

Nem volt ugyanakkor ennyire sikeres az elmúlt évben a gépkereskedelem, ahol a KITE forgalma 10,2 milliárd forinttal visszaesett, és így 36 milliárd forintot tett ki. A csökkenést az okozta, hogy a cég gépeladásai 2014-ben jelentős nőttek, mivel az Európai Uniós forrásokból finanszírozott kertészetigép-vásárlások, technológiai-beszerzések és állattartó telepi korszerűsítések, illetve a jegybank növekedési hitelprogramjának (NHP) forrásai élénkítették a forgalmat. Tavaly viszont hasonló pályázatok és fejlesztési lehetőségek nem voltak, így a gépvásárlások is csökkentek. A visszaesést azonban az alkatrész-, a környezetápolási és az öntözési üzletág forgalombővülése részben kompenzálta - áll a beszámolóban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?