Megszólalt Csányi Sándor: így élhetik túl a magyar vállalkozások a koronavírus-járványt

Megszólalt Csányi Sándor: így élhetik túl a magyar vállalkozások a koronavírus-járványt

agrarszektor.hu
Csányi Sándor, a Bonafarm Csoport tulajdonosa, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, valamint az MLSZ elnöke volt a vendég a Brain Bar élő videósorozatának legfrissebb részében. A vállalkozó, cégtulajdonos többek között arról is beszélt, volt-e a koronavírus-járvány alatt veszélyben Magyarország élelmiszerellátása, hogyan fordíthatja előnyére egy vállalkozás ezt a mostani válságot, de szó esett az agrár-felsőoktatás átszervezéséről, valamint a hazai gazdasági várakozásokról, és az állam gazdasági szerepéről is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Általában igaz az a pozitív mítosz, miszerint Magyarország teljes mértékben képes az önellátásra, sőt, alapvetően hazánk termelési potenciálja többre is képes, mint az ország szükséglete - mondta el Csányi Sándor a Brain Bar élő videósorozatának legfrissebb részében. Hozzátette, egy élelmiszert, legyen az akár hús, vagy tejáru, akkor lehet csak megtermelni, ha a teljes folyamat kontroll alatt van a földtől kedve, az állattenyésztésen át, egészen az élelmiszeriparig. 

Nálunk egymásra épülnek a cégek, így zavartalan volt az ellátás, ugyanakkor vannak apró tanulságok, a Mizo-nál például problémát okozott, hogy a kupak Olaszországból érkezik. Végig kell gondolni a válság tanulságait: az alapvető élelmiszerek teljes körét, a csomagolástól kezdve a logisztikáig, tudni kell biztosítani a jövőben, felkészülve arra, ha hasonló válság bekövetkezne

- hangsúlyozta a vállalkozó. 

Csányi Sándor a kisvállalkozásokra is kitért, kiemelte, a kisvállalkozások mindig nehezebb helyzetben vannak, hiszen sokkal erősebb a verseny a környezetükben, mint a nagyobb vállalatok esetén, és a tartalékuk is kevesebb. Az elnök szerint a legjobb stratégia most az lehet a kisvállalkozások számára, hogy amíg a termékeik iránti kereslet nem tér vissza, addig megpróbálnak költséget minimalizálni, és felkészülnek a versenyre. 

Valóban mély ez a válság, de nem lesz tartós, be fog indulni az élet, és az lesz versenyelőnyben, aki felkészül az indulásra. 
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió mennyire volt hatékony a válság alatt, mennyire segítette a tagállamokat, Csányi Sándor elmondta, szerinte az európai szervezetek nem sok segítséget nyújtottak az országoknak, illetve a kormányoknak. Kiemelte, minden ország egyedül, vagy a szomszédokkal, bilaterális úton intézte a dolgait, például a határzárkérdések, 

 én úgy látom, hogy az unió eltűnt az életünkből erre az időszakra. 

Csányi Sándor arról is beszélt, hogy szerinte szükség lenne egy olyan állami eszköz kialakítására a hipermarketek vonatkozásában, ami legalább a friss termékek és az alapvető termékek kapcsán arra ösztönzi az áruházakat, hogy magyar termékeket vegyenek. Mint mondta, erősebb szabályozásra lenne szükség annak érdekében, hogy a hazai termékek legyenek nagyobb mennyiségben a boltokban. 

Nagyon fontos lenne, hogy a feketekereskedelem visszaszoruljon. Meg kell becsülni azt a magyar termelőt, aki legálisan, adót fizetve, minden egészségügyi szabályt betartva termel, azokkal szemben, akik feketén termelnek, vagy adót csalnak, vagy más módon szereznek versenyelőnyt. 

A beszélgetés során az a kérdés is felmerült, miszerint igaz-e az a hír, hogy Csányi Sándor lesz a teljes magyar mezőgazdasági felsőoktatásért felelős új alapítvány elnöke. A vállalkozó arról tájékoztatott, hogy egyelőre nincs ilyen kinevezése, sem felhatalmazása, ugyanakkor hozzátette, hogy foglalkoznak az agrár-felsőoktatás átszervezésével. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?