Áfacsökkentés: tízmilliárdok maradnak a családoknál

agrarszektor.hu
Újabb élelmiszerpiaci áfacsökkentési lépéseken dolgozik a Földművelésügyi Minisztérium, és az adókulcs mérséklését minden olyan terméknél lehetségesnek tartja, amely az eddigi áfacsökkentésekből kimaradt. A tárca szerint a tej, a baromfihús és a tojás januári áfamérséklésével több tízmilliárd forintot spórolhatnak a családok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése évek óta tart - állapította meg a parlament mezőgazdasági bizottságában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A friss tej, a tojás és a baromfihús áfája 2017. január elsejétől csökken, és ez a tárca szerint több tízmilliárd forintos megtakarítást jelent a családoknak, és fehéríti az ágazatot is. A minisztériumnál további áfacsökkentéseken is dolgoznak, ezen a területen lényegében valamennyi eddig kimaradt belföldi élelmiszer szóba jöhet - mondta a miniszter.

Az államreform keretében a tárcát is érinti az intézményi átszervezés, amelynek legjelentősebb állomása a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az államkincstárhoz kerülése. Ez a munka most is folyik, és - jelentette ki Fazekas Sándor - a tárcánál bíznak benne, hogy a gazdák számára a kifizetések továbbra is zavartalanok lesznek.

MTI-fotó: Illyés Tibor

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) önálló szervezetként működik tovább, funkciói tovább erősödnek, amihez a szükséges anyagi források is rendelkezésre állnak. Emellett az Agrármarketing Centrum (AMC) újra önálló szervezetként működik, és így az ágazat számára a szükséges marketingtevékenységet közvetlenül tuja biztosítani.

A tárca az idén megalkotta az ágazat 2050-ig szóló fejlesztési elképzeléseit, mert úgy ítéli meg, hogy szükség van az uniós ciklusokon túlmutatót stratégiai tervezésre. A program lényege, hogy Magyarország GMO-mentes, jó minőségű, egészséges élelmiszert termeljen, és vigyen piacra mind bel-, mind pedig külföldön.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14