Ezekre kell nagyon odafigyelni a húsvéti vásárláskor

agrarszektor.hu
Olvassuk el minden esetben a sonka és a tojás csomagolásának címkéjét a húsvéti vásárlásokkor - tanácsolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Mindig nézzük meg a termék lejárati idejét is, és figyeljünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be az élelmiszereket.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját, illetve külön kategóriaként a parasztsonkát. Mindegyik termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. "Húsvéti sonka" alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor mindig olvassuk el a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" alapmegnevezést olvashatjuk. Érdemes azt is figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, illetve, hogy a jelölésen a "füstölt" vagy a "füstölt ízű" kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe.

Vásárlásnál mindig ellenőrizzük a lejárati idő mellett azt is, hogy, a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt sonkát készíteni, valamint új csoportok lesznek (parasztlapocka és szárított nyers sonka). Több minőségi paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom. Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd "füstölt"-nek nevezni. Helyette a "folyékony füsttel füstölt…" vagy "füstoldattal füstölt…" jelzőt kell használni.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán mindig ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát. A dobozokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőség-megőrzési idő lejáratának dátuma, valamint a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?